On se propadl vývoz do Ruska! Člověk od Merkelové tudíž míří do východní země, sankce neřeší

22.09.2016 6:41

Německý vicekancléř Sigmar Gabriel vyrazil do Ruska. Dělá mu totiž starost, že se německý export do Ruska propadl o celých 60 procent. S předsedou německé sociální demokracie si promluví i ruský prezident Vladimir Putin. Budou zřejmě debatovat i o západních sankcích vůči Rusku.

On se propadl vývoz do Ruska! Člověk od Merkelové tudíž míří do východní země, sankce neřeší
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na Rudém náměstí v Moskvě

Podle informací serveru ihned.cz vyrazil spolkový ministr hospodářství a vicekancléř Sigmar Gabriel do Ruska, aby zde pomohl především německým strojařům. Právě jich se pokles exportu dotkl za poslední čtyři roky nejvíce. Počet německých firem působících na ruském trhu poklesl z asi 6 000 na 5 600. Stojí za pozornost, že za poslední tři roky jde už o třetí Gabrielovu návštěvu v Rusku. Tato je zajímavá tím, že se odehrává jen pár dní po jasném vítězství vládní strany Jednotné Rusko, která Putina plně podporuje.

„Částečně to ovlivnil také hluboký útlum ruského hospodářství zasaženého nízkou cenou ropy a dalších paliv. Němci v Rusku dosud přímo investovali přes 20 miliard eur. Německé firmy mají zájem například o dodávky pro navrhovanou stavbu druhé větve plynovodu Nord Stream po dně Baltského moře nebo pro železniční rychlodráhu spojující Moskvu s tatarskou metropolí Kazaň,“ píše server.

Celý článek najdete zde.

V absolutních číslech poklesl německý export do Ruska o 22 miliard euro a vláda v Berlíně se s tím podle všeho nehodlá jen tak smířit. Navzdory tomu, že německá kancléřka Angela Merkelová nesouhlasí s některými rozhodnutími Vladimira Putina a mezi zeměmi existuje určité napětí, nehodlají se vzájemně izolovat. Zůstanou partnery. Německo-ruská obchodní komora v této souvislosti volá po zrušení západních sankcí vůči Moskvě. Po tomtéž volá i vicekancléř Gabriel, ale kancléřka Merkelová mu v této otázce podle všeho nedopřává sluchu. Bavorský premiér Horst Seehofer (CSU) za to německého sociálního demokrata dokonce ostře kritizuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…