On ten Krym byl zanedbávaný. Pod Ukrajinou tam lidem nebylo dobře, překvapil analytik v ČT

12.08.2016 8:21

O současném napětí mezi Ukrajinou a Ruskem hovořil v ranním vysílání České televize analytik Karel Svoboda.

On ten Krym byl zanedbávaný. Pod Ukrajinou tam lidem nebylo dobře, překvapil analytik v ČT
Foto: wikipedia
Popisek: Krymský poloostrov.

Upozornil na to, že ruský prezident Vladimir Putin obvinil Ukrajince z toho, že se snaží vytvářením napětí kolem Krymu maskovat své vlastní problémy. Další verzí ale je, že Rusko připravuje sérií hraných provokací půdu pro plnohodnotnou invazi na Ukrajinu.

Situace více vyhovuje Rusku

Verzi, podle které bylo cílem údajného připravovaného útoku ukrajinských sil na Krymu narušení turismu, jak tvrdí ruská strana, prý nenahrává to, že už by na to bylo celkem pozdě.

Celkově tak současná situace kolem Krymu prý více vyhovuje Rusku.

Analytik odmítl spekulovat o dalším vývoji slovy, že to jsou tři roky, co si nedokázal představit, že Rusko obsadí Krym.

Na severu Krymu nejde internet

V Rusku budou v září volby, a tak snaha nalézt vnějšího nepřítele za situace, kdy došlo ke smíření s Tureckem, se jeví jako „docela šikovná věc“. Svou roli ale může hrát i boj ruských bezpečnostních složek mezi sebou.

Analytik upozornil, že na severu Krymu byl vypnut internet. Existují fotky vojenských kolon, které směřují na sever Krymu. Nabízí se tak paralela s rokem 2008, kdy provokace vedly k rusko-gruzínské válce.

Putin je brutální pragmatik

To, že Putin nyní hraje uraženého, by mu analytik nevyčítal. „On říká, že s Ukrajinci se nedá jednat. Snaží se z toho vytřískat co nejvíc. Putin je opravdu brutální pragmatik,“ uvedl analytik.

Přiznal, že západní svět může v této věci jen vyzývat ke klidu.

Věnoval se také životu na Krymu. Rusko prý do něj sype peníze, protože byl zanedbávaný. Pod Ukrajinou se obyvatelům Krymu nedařilo, byl rozkrádaný. Místní ruská moc se prý ale nechová jinak.

V turistických letoviscích prý lidé načerno podnikají, pronajímají si své domy. Rusko se to snaží dostat pod kontrolu daňových úřadů a to není populární. Z materiálních podmínek panuje na Krymu rozčarování, odhadovat ale, jak moc chtějí obyvatelé Krymu zpět pod Ukrajinu, si analytik netroufl.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …