Onderka vysvětluje, proč sestřelil Sobotku: Hašek bude lepší

28.10.2013 13:30

Brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD) v rozhovoru pro server Aktuálně.cz vysvětluje, proč se rozhodl postavit proti předsedovi strany Bohuslavu Sobotkovi. Podle jeho názoru je třeba, aby ve vyjednávajícím týmu ČSSD o příští vládě byli lidé, kteří dokážou prosadit maximum z volebního programu ČSSD. Sobotka prý už ve volební kampani ukázal, jak „silným“ politikem je.

Onderka vysvětluje, proč sestřelil Sobotku: Hašek bude lepší
Foto: Redakce
Popisek: primátor Brna Roman Onderka (ČSSD)

„Chodí mi zprávy, že se to může dotknout následného supervolebního roku, kdy se volí do Senátu, jsou volby do Evropského parlamentu a komunální volby. Lidé začínají být nervózní a následně řeší, jakým způsobem byla vedena kampaň, jakým způsobem dokázala, či spíše nedokázala ČSSD říci své priority a oslovit voliče. Z toho vyplývají mé kroky,“ popisuje Onderka, jenž má za to, že Michal Hašek bude také důraznějším vyjednávačem o vládě, než by byl Sobotka.

Sobotka prý prosadil předvolební kampaň stojící na něm a výsledek se dostavil. Onderka v této souvislosti připomíná situaci z roku 2010, kdy se tehdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek sám rozhodl rezignovat, po nepříliš přesvědčivém volebním vítězství. V těchto volbách jde o vítězství ještě slabší a předseda by se podle toho měl zachovat.

Ve vyjednávání o vládě nejde prý podle Onderky o ministerské posty, ale o to, aby ČSSD prosadila co nejvíce ze svého volebního programu. Již teď se v případné koalici ČSSD, ANO a KDU-ČSL rýsuje spor v otázce církevních restitucí. ČSSD by v nich chtěla prosadit změny, KDU-ČSL je zdrženlivá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …