Ondráčka skončil v čele Transparency International

20.11.2020 17:18

Ředitel české pobočky neziskové organizace Transparency International David Ondráčka rezignoval na svou funkci. Prý již cítil, že je pro něj čas uvolnit místo někomu jinému. „Hodně věcí se mi snad povedlo změnit, mnoha nekalým zájmům jsem zkřížil cestu, šel do ostrých sporů se zájmovými skupinami, úředníky i politiky, řešil politickou korupci, financování kampaní, zneužívání dotací nebo regulaci hazardu,“ uvedl.

Ondráčka skončil v čele Transparency International
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Ondráčka, šéf české pobočky nevládní organizace Transparency International

Anketa

Kdo byl lepší ministr zdravotnictví?

hlasovalo: 12133 lidí

Protikorupční nezisková organizace Transparency International Česká republika ztratila svého ředitele Davida Ondráčku. Jak upozornil např. iRozhlas, Ondráčka po 13 letech působení rezignoval z této funkce. Funkci po něm přebral po rozhodnutí správní rady právník Petr Leyer.

„Cítím, že je pro mě čas, abych tu káru předal,“ uvedl ke svému odchodu z čela neziskovky Ondráčka. „Hodně věcí se mi snad povedlo změnit, mnoha nekalým zájmům jsem zkřížil cestu, šel do ostrých sporů se zájmovými skupinami, úředníky i politiky, řešil politickou korupci, financování kampaní, zneužívání dotací nebo regulaci hazardu,“ dodal.

Celá zpráva ZDE

Dle předsedy správní rady Jana Spáčila byl Ondráčka výraznou veřejnou tváří v boji proti korupci, kdy prý pomohl upozornit na desítky korupčních kauz. „Česká pobočka mezinárodní sítě nevládních organizací Transparency International vznikla v roce 1998. Jejím cílem je mapovat stav korupce v Česku a aktivně přispívat k jejímu omezování. V Česku v ní pracuje 13 zaměstnanců a sedm stážistů,“ psal iRozhlas. Disponuje s ročním rozpočtem jedenácti milionů korun.

Neziskovka upozornila i na údajný střet zájmů premiéra Andreje Babiše. Předseda vlády oproti tomu označoval Transparency International za zkorumpovanou organizaci. Dokonce se neziskovka s Babišem za tato slova soudila, ale dle rozsudku se premiér za ně nemusí omlouvat, protože jeho slova významně nezasáhla do práv zmíněné neziskovky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …