Ondráčka v ČRo určil podmínky, za kterých by vedl vnitro

26.11.2013 19:21

Při vyjednávání o vládní koalici se také mluví o tom, že by hnutí ANO získalo v připravované vládě i křeslo ministra vnitra. Andrej Babiš navrhuje, aby se ministrem stal šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka. Ten byl dnes hostem pravidelného pořadu Českého rozhlasu Dvacet minut Radiožurnálu.

Ondráčka v ČRo určil podmínky, za kterých by vedl vnitro
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Šéf Transparency International David Ondráčka v pořadu Hyde Park

Veronika Sedláčková se hosta ptala, zda je možné brát vážně možnost, že by byl ministrem vnitra. „Ano berte to vážně, v tuto chvíli jsem zatím pouze nominován, je třeba, aby se strany dohodly.“ řekl adept na ministra vnitra.

David Ondráčka potvrdil, že jej oslovil Andrej Babiš, a že i nyní proběhla jednání s politiky a on se po úvaze rozhodl, že by post ministra přijal. Zdůraznil však, že musí panovat shoda všech třech koaličních partnerů na této možnosti. „Jsem do toho připraven jít za podmínky, že pro to bude podpora ze všech tří koaličních stran a že se věcně shodneme, co je v rámci tohoto resortu nutné udělat,“ uvedl.

Podle svých slov se Ondráčka cítí být připraven a schopen vykonávat funkci ministra a je prý také schopen se obklopit schopnými odborníky. Ty by podle svých představ s sebou přivedl i z jiných prostředí. Nehledal by pouze uvnitř ministerstva.

Šéf české pobočky Transparency International je přesvědčen, že bude dostatečně silným partnerem všem členům vlády. Vstup do politické strany nebo hnutí ANO Ondráčka neplánuje. Chce zůstat nestraníkem. Otázku, zda by měl do funkce ministra vnitra nastoupit nestraník, prý neřeší, protože to záleží na koaliční domluvě.

Reforma státní správy, fungování policie a prověření IT zakázek

Jako nejpalčivější problém vnímá Ondráčka nefungování státní správy. Podle něj je reforma státní správy nutná, i když bude složitá a vyžádá si velké úsilí i čas. K prioritám pro něj proto patří služební zákon se vším, co k tomu patří.

Ondráčka by se chtěl zaměřit i na fungování policie. Tam vidí jako nutnost vytvořit kariérní řád, který prý policii citelně chybí. Problém vidí i v současné situaci, kdy se by mohli být dva policejní prezidenti. To kdyby se měl Petr Lessy měl vrátit do funkce. Ondráčka neřekl, kdo by podle něj tento vysoký post měl zastávat. Uvedl jen, že se o situaci zajímá.

Pro policii by chtěl jako ministr získat dostatek finančních prostředků a vyslovil se proti snižování rozpočtu. Ondráčka by si přál, aby policie ještě lépe plnila svůj základní úkol, a to zajištění bezpečnosti. V této souvislosti zmínil i nárůst extremismu a možné sociální nepokoje.

Velký úkol vidí David Ondráčka v revizi hospodaření resortu. Podle něj je třeba udělat prověrku všech IT smluv. Byly prý původně uzavírány velice grandiózním způsobem. Tam by se podle něj dal najít způsob, jak ušetřit. Možné problémy prý vidí kolem datových schránek a informačního systému celé veřejné správy. Je třeba se prý podívat na to, zda nejde upravit smluvní vztahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…