Ondřej Neff: Dnes by i generála de Gaulla prohlásili za nácka

23.08.2017 17:35

Polsko a Maďarsko jsou poslední dobou soustavně kritizovány z Bruselu. „Problémové země“ přitom neříkají nic moc jiného, než co říkal už francouzský prezident Charles de Gaulle. Ondřej Neff si v komentáři pro server Neviditelný pes položil otázku, zda by se i samotnému Gaullovi dostalo nálepky „nácka“ a nepohodlného politika.

Ondřej Neff: Dnes by i generála de Gaulla prohlásili za nácka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ondřej Neff

Maďarští a polští politici si u Bruselu vysloužili nálepku problémových politiků. O něco méně problémoví jsou Češi, ale i ti jsou neposlušní, když odmítají třeba přijímání migrantů podle kvót. Konzervativní vláda v Polsku je ale mnohem horší. Totéž platí o maďarském premiérovi Viktoru Orbánovi. Najdou se i tací, kteří dávají Orbánovi nálepky radikálního pravičáka. Poláci a Maďaři přitom v podstatě jen prosazují koncept „Evropy vlastí“, po kterém volal i Charles de Gaulle.

„Jakpak by asi Brusel dnes zacházel s de Gaullem? Možná by ho nazval náckem, to je oblíbený granát ze soudobé verbální výzbroje. Jenže on ten de Gaulle se nepodělal, a místo aby přispíval k budování Německem oktrojované nové Evropy, založil armádu a proti hitlerismu bojoval a vymohl si i vstup do osvobozené Paříže. Bojoval, jako Poláci bojovali ve Varšavě a v boji ztratili 160 tisíc lidí, tedy víc než Japonci v Hirošimě,“ připomněl Neff.

Celý komentář naleznete zde.

Publicista připomíná, že fanoušci fotbalového klubu Legia Varšava dostali pokutu 35 tisíc euro od UEFA za to, že si připomněli oběti ze druhé světové války. Transparentem. Podle Neffa sice UEFA nemá nic společného s EU, ale myšlení v obou uskupeních je si zvláštně blízké. Autor se domnívá, že Poláci tohle peskování vydrží, ale budou si to pamatovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…