Ondřej Neff: Erdogan nám vyhrožuje jako Hitler. Pustí sem uprchlíky, to je akt agrese

01.08.2016 7:57

Nad ultimátem, které dal Erdoganův režim Evropě, se na serveru Neviditelný pes zamýšlí jeho zakladatel Ondřej Neff.

Ondřej Neff: Erdogan nám vyhrožuje jako Hitler. Pustí sem uprchlíky, to je akt agrese
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oceněný "Neviditelný pes" Ondřej Neff

Turecký ministr zahraničí v rozhovoru pro německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung pohrozil Evropské unii, že pokud do letošního října nezavede s Tureckem bezvízový styk, přestane bránit uprchlíkům a migrantům v přístupu na starý kontinent.

Neff si všímá toho, že ultimátum zatím nebylo ohlášeno oficiálně, ale pouze formou novinového rozhovoru. Proto jej považuje jen za jakýsi pokusný balónek.

Celý text je ZDE

Srovnává jej s ultimátem, které dal před téměř osmdesáti lety Evropě tehdejší diktátor: „Tenkrát to byl Hitler a vyhrožoval vybombardováním Prahy bombami Luftwaffe. Teď je to turecký sultán Erdogan a vyhrožuje zaplavením Evropy uprchlíky z válečného konfliktu, jejž pomáhá rozdmychávat. Ultimátum zní do října, pokud Turci nedostanou bezvízový styk, čekejte novou lidskou tsunami,“ píše Neff.

Dohoda s Tureckem o zastavení migrace byla podle něj hanebná od samého začátku, protože pravá povaha Erdoganova režimu byla dobře známá. „Turecká karta bude hodně přitěžující okolnost v soudu dějin nad Angelou Merkelovou, ona ji začala hrát, ona předstírala, že je to řešení, a teď se vše obrací jako bumerang zpět,“ podotýká Neff.

A upozorňuje, že ochrana vnější hranice se musí stát skutečností, nikoli zůstat řečnickým obratem. Jde především o námořní hranici, protože tu suchozemskou si zainteresované státy zabezpečily samy bez podpory rozhodujících kruhů Unie. Námořní hranici je podle Neffa třeba hájit námořními prostředky, tudíž je třeba zachycovat plavidla na moře a vracet je tam, odkud vypluly. Neff připouští, že to vyvolá konflikt. Ale k němu je třeba být odhodlaný. „Uvolnění nové uprchlické vlny je nutno vnímat jako akt agrese a to je ta poslední a nejdůležitější z prostých skutečností,“ dodal Ondřej Neff.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…