Ondřej Neff: Musíme bránit hranice. A co naplat, k obraně patří násilí. Dohodněme se s Ruskem, za Ukrajinu může Západ

16.11.2015 14:41

Šéfredaktor serveru NeviditelnýPes.cz Ondřej Neff, píšící pod přezdivkou Aston, rozebírá, co znamená opevnit hranice. Opevněná Evropa je dle něj expresivní vyádření ideje ochrany Schengenu.

Ondřej Neff: Musíme bránit hranice. A co naplat, k obraně patří násilí. Dohodněme se s Ruskem, za Ukrajinu může Západ
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

„Je dobře, že i západoevropští politici se zvolna přiklánějí k této myšlence, kterou předáci Visegrádu prosazovali od začátku uprchlické krize: kvóty nemají smysl, dokud je hranice volně propustná. Tu je třeba zajistit, kontrolovat a teprve pak lze jednat o tom, co s lidmi, kteří přišli a na evropském území už jsou,“ poznamenává Neff. Zároveň uvádí, že je snad jasné každému soudnému člověku, že uprchlíky odsud proti jejich vůli nikdo nedostane.

„Bohužel, jak se zdá, do této kategorie německá reprezentace v čele s Angelou Merkelovou nepatří,“ kritizuje sousední zemi, ale zároveň kvituje, že někteří němečtí politici se přiklánějí ke konceptu ochrany hranic. 

„Ochrana Schengenu bude vojenská, nikoli policejně-byrokratická operace. Bude nutno nasadit pozemní síly a také námořní. Žádná vojenská operace není hezká na pohled. Předpokládá násilí a přejme si, aby to bylo násilí nekrvavé,“ dodal s tím, že opevněná Evropa je násilí. „A co naplat, k obraně násilí patří,“ doplnil.

Zároveň se také vyjádřil k situaci v Rusku a na Ukrajině. „Rusko vysílá signály, že by bylo ochotno i zklidnit situaci na východě Ukrajiny výměnou za dohodu se Západem. Kdyby k nějaké takové dohodě došlo, byl by to snad jediný pozitivní výsledek neblahých událostí těchto dnů. Ukrajinská krize se vyhrotila důsledkem nezodpovědného jednání jak Západu, tak Ruska. Jiné východisko než smír zde není a čím dřív k němu dojde, tím líp,“ uzavřel Neff.

Původní text ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…