Ondřej Neff o Ukrajině: Pro Rusko i Západ je to drahá hračka

18.04.2014 16:29

Jednání v Ženevě mezi Ruskem, Evropskou unií, Spojenými státy a Ukrajinou ještě není uzavřené. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov sice v prozatímním výstupu vyzval všechny neoficiální ozbrojence na Ukrajině ke složení zbraní a k zastavení okupace státních budov, publicista a spisovatel Ondřej Neff však na svém serveru Neviditelný pes naznačuje, že v současných výbušných podmínkách není na Ukrajině nic jisté. Stabilizovat situaci by měl Západ ve spolupráci s Východem.

Ondřej Neff o Ukrajině: Pro Rusko i Západ je to drahá hračka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

Podobná dohoda se uzavřela už za vlády prezidenta Viktora Janukovyče. Byla rozumná, ale zhatil ji rychlý zvrat událostí na Majdanu. I nyní se podle Neffa nelze spolehnout na to, že všichni přistoupí na návrh ministra Lavrova, byť by se jednalo o rozumné řešení současné situace.

Neznáme stanovisko všech stran z konference v Ženevě

„Vše je příliš čerstvé a nelze nic hodnotit, protože skutečné výsledky nejsou žádné, toto je pouze pozice vyjádřená Lavrovem. Nicméně přípodotky vyslovit lze,“ dodal Neff. Český publicista připomíná, že zatím neznáme stanovisko od Evropy, USA a Ukrajiny. I když v zemi rozložené občanskou válkou se jednoznačné stanovisko nejspíš nevytvoří.

Neff také poukazuje na další věc: „Jakmile prasknou stavidla, voda se nedá vrátit do původních stanovišť.“ Podle něj se ruští okupanti policejních stanic ani ukrajinští okupanti úřadů nevrátí domů. K tomu by bylo zapotřebí vyvinout enormní tlak z Ruska i ze strany Západu.

Pro Putina by Ukrajina byla drahá hračka. Vítězství by stálo velké peníze 

Situace na Ukrajině by se měla znormalizovat. Tahanice podle názoru Neffa nemají smysl. „Je chudá, nic neprodukuje, je to jen houba sající peníze, má před sebou desetiletí trvající cestu, aby se dostala na nějakou rozumnou společenskou úroveň. Putin svou snahou ji získat podlamuje důvěru ve svoji příčetnost,“ míní spisovatel.

Pro ruského prezidenta by Ukrajina byla velmi drahou hračkou, díky které by si chvíli užíval popularitu vítěze. Pak by ovšem nastala povinnost platit peníze, které by vítězství stálo. A za vítězství nechce platit ani Východ, ani Západ.

Celý článek ZDE.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…