Ondřej Neff se zamyslel nad současným světem: Vyhánění ďábla belzebubem!

21.12.2019 17:58

Spisovatel a publicista Ondřej Neff se zamyslel nad tím, jak se svět proměňuje ve 21. století. Poukázal na skutečnost, že řada představ ze století dvacátého o tom, jaké bude století jednadvacáté, se nenaplnila. Zato se staly věci, s nimiž počítal málokdo.

Ondřej Neff se zamyslel nad současným světem: Vyhánění ďábla belzebubem!
Foto: wikipedia.org
Popisek: Ondřej Neff

Spisovatel Ondřej Neff v komentáři pro sobotní Lidové noviny konstatoval, že v závěru 20. století se zdálo, že Západ vyhrál studenou válku a teď nastane mír, všeobecná spolupráce a prosperita. Západ studenou válku skutečně vyhrál, ale nejpozději 11. září 2001 bylo jasné, že světem obchází nové hrozby. Teroristické hrozby.

Ukázalo se také, že kromě terorismu tu máme ještě jeden problém. Stále vyspělejší informační technologie nám mohou dobře sloužit, ale také škodit. Stačí se podívat na vznik Facebooku a na to, jak tato sociální síť proměnila celé společnosti.

Zároveň se změnila mocenská geopolitická mapa. Na scénu vstoupil nový silný hráč. Čína.

„Facebook se rozběhl v roce 2006. Barack Obama byl chválen za to, jak obratně využil Facebook při své kampani v prezidentských volbách, a vskutku se v roce 2009 prezidentem stal. Jeho nástupce Donald Trump je obviňován, že zneužil Facebook při své kampani v prezidentských volbách a jen kvůli tomu se prezidentem stal. Najednou tu stojíme před technologickým a zároveň společenským fenoménem, se kterým si nevíme rady. Číňané to mají jednoduché: ti prostě Facebook do svého impéria nepustí a zavedli svůj WeChat a TikTok. Na konci prvního dvacetiletí má před sebou svobodný svět perspektivu, že bude muset vyhnat ďábla belzebubem. Obrovský vliv sociálních sítí může omezit jen umělá inteligence, a to je zdrcující zjištění. Už dnes při psaní komentáře na Instagramu na vás může vyskočit hláška, že zjevně píšete něco, co by mohlo být pokládáno za nevhodné. Aby nás neovládl čínský nebo ruský Velký bratr, zavedeme si toho svého. Nastane Báječný nový svět,“ kroutil hlavou Neff nad současným trendem.

Jako by tohle všechno nestačilo, na svět navíc přišla nová ideologie. Tentokrát ideologie zelená, která předpovídá, že nás čeká strašlivý konec, pokud v Evropě nedosáhneme uhlíkové neutrality. Neff uznává, že oteplování planety je reálný problém, ale přístup západních aktivistů mu připomíná třeštění křesťanů před tisíci lety, kteří věřili, že nastává konec světa, je třeba se zbavit veškerého svého majetku a očekávat království boží.

Ekologické problémy je třeba řešit celosvětově, nejen v Evropě. I Čína a další znečišťovatelé budou muset převzít svůj díl zodpovědnosti. Neff jen doufá, že se to stane dřív, než EU nenávratně odrovná svůj průmysl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…