Ondřej Neff to s Kalouskem, Hamáčkem či Gazdíkem vidí dost špatně: Čas od času bude Václavák plný lidí, ale pak...

01.06.2018 13:40

Publicista Ondřej Neff sepsal pár řádek k domácí politické situaci i k zahraničnímu dění. Doma pravděpodobně nepotěší ČSSD či TOP 09. Zahraniční část jeho hodnocení zřejmě nepotěší ukrajinskou vládu v Kyjevě.

Ondřej Neff to s Kalouskem, Hamáčkem či Gazdíkem vidí dost špatně: Čas od času bude Václavák plný lidí, ale pak...
Foto: wikipedia.org
Popisek: Ondřej Neff

Podle publicisty Ondřeje Neffa se znovu a znovu ukazuje, že na přáních sociálních demokratů, ale také stran bývalého Demokratického bloku, vůbec nezáleží. Otěže drží v rukou prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš (ANO), komunisté a Tomio Okamura. Pokud chtěl přesně tohoto někdejší Demokratický blok složený z ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN dosáhnout, je třeba mu pogratulovat. Podařilo se to beze zbytku.

Členové těchto stran mohou teď sebevědomě tvrdit, že s Babišem nespolupracují, jenže to je tak všechno, co mohou dělat. Ze svého programu prakticky nic neprosadí. Podle Neffa sice možná dokážou lidi přimět k tomu, aby demonstrací zaplnili Václavské náměstí v Praze, jenže tyto demonstrace nezmění nic na tom, že jiní voliči budou dál volit Zemana, Babiše či Okamuru.

„Jestliže toto je strategický cíl demokratických stran, a jako takový byl nejednou formulován, pak je to bingo, trefa do černého. Potíž je v tom, že to zajímá, respektive vzrušuje jen menší část voličů. Dá se čekat, že čas od času bude na Václavském náměstí a na Svoboďáku plno lidí, ale voliči pak půjdou a budou volit Okamury a Zemany. Ze strany pravice je to heroický boj Moravanů u Hvězdy, hlava vztyčená, pěsti zaťaté, jiskrné oko přísně hledí. Je to však pochod od prohry k prohře,“ konstatoval Neff v textu uveřejněném na serveru Neviditelný pes.

ČSSD sice nebyla součástí Demokratického bloku, ale nedávné hlasování o tom, zda bude ve Sněmovně projednána kauza Novičok, ukázalo, že na názorech poslanců sociální demokracie vlastně nezáleží, protože neustále popíraná spolupráce hnutí ANO, SPD a komunistů funguje tak dobře, že tyto tři strany ve Sněmovně prosadí, co si zamanou, a zarazí všechno, co se jim nelíbí. Pokud si tedy sociální demokraté myslí, že ve Sněmovně něco ovlivní, pravděpodobně je čeká ošklivé vystřízlivění.

Ošklivé vystřízlivění prý čeká také na ukrajinskou vládu a ukrajinskou tajnou službu SBU s ruským novinářem Arkadijem Babčenkem. Podle Neffa skončila jejich akce blamáží, ze které se budou nějaký čas vzpamatovávat.

Neffa v této souvislosti zaujalo prohlášení komentátora Alexandra Mitrofanova, který tvrdil, že akce Babčenko nezapadá do kulturního okruhu, k němuž se hlásíme i my jako Češi, Moravané a Slezané, s čímž Neff jednoznačně souhlasil, ale současně označil celou operaci za ostudu pro ruského prezidenta Vladimira Putina, nad čím už Neff kroutil hlavou.

„Viděno z jiného kulturního okruhu je Babčenkova pseudovražda kolosální ostuda, která Ukrajině principiálně uškodila. Ztráta důvěryhodnosti je jako ztráta panenství. Když je pryč, tak sbohem a šáteček. Kteréž konstatování opravdu, ale opravdu neimplikuje, že Putinův režim není teroristický. Rusko bylo, je a bude říše zla… anebo říše jiného kulturního okruhu. Kdo si zahrává s namlouváním, ten je padouch. Nebo Miloš Zeman,“ zdůraznil Neff.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…