Oni tu válku prostě chtějí... Změny po akci Putina. Tereza Spencerová a nový vývoj v Sýrii

18.09.2018 9:01

Masakr, který se nakonec asi neodehraje. Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan, prezidenti Ruska a Turecka, se domluvili, že strategicky významné město Idlíb se stane demilitarizovanou zónou, kterou budou hlídat ruské a turecké jednotky. Oddálili tak masakr, který očekávaly snad všechny světové mocnosti. Ale nyní Rusové postrádají letadlo, které „zmizelo“ při útocích na pobřežní město Latakia. Podezřelých je vskutku dost. Informovala o tom britská BBC. A temné varování přináší i Tereza Spencerová.

Oni tu válku prostě chtějí... Změny po akci Putina. Tereza Spencerová a nový vývoj v Sýrii
Foto: Repro Youtube - kanál Russia Insight
Popisek: Prezidenti Vladimir Putin a Recep Erdoğan

Idlíb je dle BBC poslední baštou rebelů bojujících proti prezidentu Bašáru Asadovi. Město je pod smíšenou kontrolou několika islamistických frakcí, dohromady má k dispozici asi 70 tisíc bojovníků. Je strategicky důležité, protože leží nejen poblíž hranic s Tureckem, ale také u dálnic, které spojují velká syrská města jako Aleppo, Hama nebo Damašek. Pokud by padl, zbylo by rebelům už jenom pár od sebe oddělených území.

Anketa

Stojíte za předsedou vlády Andrejem Babišem? (Anketa probíhá od 18.9.2018)

92%
8%
hlasovalo: 12412 lidí

Bašár Asad ho pochopitelně chce získat zpět pod svou kontrolu. Byla očekávána velká ofenziva, humanitární katastrofa a nápor na hranicích s Tureckem. Ale po pondělním setkání prezidentů Ruska a Turecka se ofenziva zřejmě odkládá na neurčito. Putin s Erdoganem se podle informací BBC dohodli, že se z Idlíbu stane demilitarizovaná zóna. Měla by být 15 až 25 kilometrů na šířku a oddělovat rebely od vládních sil. Ze zóny mají zmizet všechny těžké zbraně jako tanky, minomety a raketomety, do desátého října. 15. října má být zóna „vynucena“. Putin údajně řekl, že džihádisté, včetně těch z organizace Al-Nusra, se budou muset ze zóny stáhnout. Není ale prý jasné, jestli zóna bude obsahovat i samotné město Idlíb, kde se rebelové nacházejí.

VIDEO s vyjádřeními obou státníků

Článek BBC o demilitarizované zóně ZDE

Pro koho bude demilitarizovaná zóna nakonec přínosnější se ukáže až časem, nicméně to dává všem účastníkům čas vyřešit spory méně krvavou cestou. Ale v mezičase se udály další věci. Rusové postrádají letadlo, které letělo nad Středozemním mořem včera okolo jedenácté hodiny místního času. Letadlo byl průzkumný Iljušin IL-20 a ztrátu spojení s ním potvrdilo ruské ministerstvo zahraničí. Podle BBC se tak stalo asi 35 kilometrů od syrského pobřeží, když se letadlo vracelo zpět na základnu poblíž pobřežního města Latakia.

Rusové dále tvrdí, že letadlo zmizelo při útoku 4 izraelských letounů F-16 na syrské území. A aby podezřelých nebylo málo, Rusové také tvrdí, že jejich radary zachytily odpal raket z francouzské fregaty Auvergne. Osud posádky zatím není známý, záchranná operace ze základny u Latakie stále probíhá. Podle BBC mluvčí francouzských ozbrojených sil popřel, že by se francouzská armáda útoku zúčastnila. Izraelci pro změnu odmítli komentovat jakékoli zprávy o tom, že by útočili na cíle poblíž Latakie, s tím, že zahraniční zprávy nekomentují. Pentagon se také vyjádřil: „Tyto střely jsme neodpálili, nemáme k tomu zatím víc co říct.“

Článek BBC o zmizení ruského letounu ZDE

Článek Reuters o témž ZDE

Agentuře Reuters ale jeden nejmenovaný činitel z americké vlády řekl, že Washington se domnívá, že letadlo sestřelili Syřané omylem. Syrská vláda zatím incident nekomentovala. Agentura SANA (Syrsko-arabská novinářská agentura) píše, že cílem útoku v Latakii byly budovy institutu pro technický průmysl a syrská protiraketová obrana několik z nich setřelila.

Potvrzení útoku z agentury SANA ZDE

Své si o tom myslí novinářka Tereza Spencerová. Na svém facebooku to komentuje: „Tak já teda nevím... Putin s Erdoganem se dohodli, že obeženou Idlíb ‚demilitarizovanou zónou‘, která bude mít 15 až 20 kilometrů, do 10. října z ní zmizí těžké zbraně a dohlížet na ni budou ruské a turecké jednotky... zkrátka, že žádná ofenzíva proti Idlíbu nebude... spíš, že se Idlíb promění v jakousi ‚Gazu 2.0‘... a jakmile tím Západu sebrali ‚humanitární katastrofu v Idlíbu‘, nad níž tady spousta vlivných ‚lomila rukama‘ namířenýma k různým červeným čudlíkům... začaly – pouhé dva dny po izraelském raketovém útoku na damašské letiště – rakety ze Středomoří, kde je jen západní útočná flotila (plus je ve hře i Izrael, samozřejmě, a čím dál víc prstů ukazuje právě na něj), létat na Latákii, Tartús a okolí... a tam má Rusko své základny... to jako že "vzali jste nám "humanitární katastrofu" a ‚Asadův chemický útok‘ v Idlíbu, to vám jen tak neprojde, za to musí Sýrie zaplatit???"... to už je fakt na hlavu až moc... je pozoruhodné, že zatím nikdo nechce prozradit, kdo rakety na Sýrii celou hodinu odpaloval... v zákulisí se tedy horečně telefonuje a přemýšlí, jestli náhodou nezačíná třetí světová... ale asi to bude vážnější až vážné, protože se do obrany prý zapojily ruské protivzdušné jednotky...“

„Sotva odtud člověk odjede...“ odtušila temně Spencerová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…