Ono je to s cenami ropy vlastně jinak. Nejde o úder Rusku, ale někomu jinému, píše známá organizace z USA

22.01.2015 14:51

David L. Goldwyn z think-tanku Atlantic Council analyzuje, proč Saúdská Arábie nepodniká žádné kroky pro zvýšení ceny ropy. Přiklání se k tomu, že Saúdům nejde o Rusko ani o Spojené státy. Produkci nesnižují proto, že chtějí potvrdit své výsostné postavení v rámci OPEC.

Ono je to s cenami ropy vlastně jinak. Nejde o úder Rusku, ale někomu jinému, píše známá organizace z USA
Foto: Archiv
Popisek: Ropný vrt

Anketa

Který předseda parlamentní strany si vede nejlépe? (Neptáme se, kterého máte nejraději. Ale KTERÝ SI VEDE NEJLÉPE)

1%
3%
2%
21%
8%
hlasovalo: 59781 lidí

„Pokud jim jde o to, že chtějí udělit lekci Rusku, Íránu či Spojeným státům, tak se zvýšení cen hned tak nedočkáme. Jestliže tím ovšem sledují nastolení pořádku v rámci OPEC a zvýšení vlastní důležitosti coby globální ropné velmoci, může být vše jinak. Stačí, když členské státy OPEC sníží svoji produkci a cena za barel ropy se může do konce roku ze současných 50 zvýšit až na 80 dolarů. Osobně se domnívám, že tak učiní,“ odhaduje Goldwyn.

Když začaly ceny ropy klesat, tak podle Goldwyna mnozí očekávali, že Saúdská Arábie tak jako vždy předtím sníží produkci. Po tomto scénáři volaly hromadně země, pro které tvoří příjmy z prodeje významný podíl ve státním rozpočtu. „Saúdská Arábie s podporou Spojených arabských emirátů však dávala opakovaně najevo, že se k ničemu takovému nechystá,“ upozorňuje Goldwyn a zmiňuje, že podle společnosti City Research pokles cen ropy způsobí státům sdruženým v OPEC ztrátu za letošní rok ve výši 200 miliard dolarů. A to i v případě, že se ceny dostanou za 80 dolarů.

Za nejpravděpodobnější důvod, proč se Saúdové rozhodli nesnižovat produkci, považuje Goldwyn jejich snahu sdělit členům OPEC, že „když nebudou viset společně, budou pověšeni samostatně. Jinými slovy, Saúdská Arábie hodlá nechat ceny padnout na dno, aby potvrdila své výsadní postavení v rámci regionu. Stejně jako tak učinila v roce 1986 a ve větší míře ještě o třináct let později,“ má jasno Godlwyn. Tvrdí také, že Saúdská Arábie čelila zkraje loňského roku poklesu významu svého postavení. „Ceny byly vysoké a volná kapacita naopak nízká. A právě vysoké ceny nahrávají hlavním konkurentům, protože zvyšují své investice,“ poukazuje Goldwyn.

celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

„V nastalé situaci může Saúdská Arábie omezit růst Íránu a Iráku tím, že přinutí Irák, aby dodržoval kvóty na produkci ropy stanovené OPEC. Naproti tomu Írán zase bude muset omezit rychlost zvyšování podílu na světovém trhu, pokud by byly odstraněny sankce. Zároveň Saúdové připomínají, že obě země jsou do jisté míry závislé na Saúdské Arábii v otázkách fiskální solventnosti,“ píše Goldwyn. Stejně tak je přesvědčen, že je plně v zájmu Saúdů, aby zpomalil boom těžby břidlice ve Spojených státech. „Pokoušejí se také pozdržet nové investice do výroby v celosvětovém měřítku. Jsou si dobře vědomi, že těžba břidlice půjde nahoru ruku v ruce s růstem cen,“ upřesňuje Goldwyn.

„Skutečným cílem strategie Saúdů je samotný OPEC. Írán a Irák se svými šíitskými vládami představují pro Saúdskou Arábii v případě uvolnění geopolitické situace strategickou hrozbu. Produkce ropy v obou zemích má totiž obrovský potenciál. Saúdové dále hrají svoji partii, ale už naznačili, že v případě poklesu výroby nechtějí nést náklady z tohoto rozhodnutí vyplývající jen oni sami. Pokud se Irák, Írán, Kuwajt a v menší míře i Nigérie, Libye a Angola usnesou na snížení produkce, klíčový krok bude muset vzhledem ke svému dominantními podílu na světové produkci udělat stejně Saúdská Arábie. I tím Saúdové opět svým konkurentům prokážou, že jsou hlavními hráči na trhu.

Denní nadprodukce ropy v rozmezí 1,5 až 2 miliony barelů ropy se z pohledu celkové produkce na světových trzích ve výši 91,4 miliard nezdá tak vysoká. Státy jako je Írán, Irák a Venezuela jsou však na ropě existenčně závislé a jejich ekonomika tím značně trpí. Pouze Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty jsou schopny za daných podmínek přežít další rok,“ míní Goldwyn.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…