Opakované senátní volby v Mostě jsou platné, soud nedostal stížnost

10.02.2017 21:30

Opakované volby do Senátu ve volebním obvodu v Mostě platí. Nejvyšší správní soud neobdržel žádnou stížnost na tyto volby, termín pro podání stížností uplynul dnes v 16:00. Na webu to uvedla mluvčí soudu Sylva Dostálová. Senátorkou se stala lékařka Alena Dernerová. Její první zvolení v řádných říjnových volbách však kvůli stížnostem zneplatnil Nejvyšší správní soud. Dernerová se stala senátorkou i podruhé letos v lednu.

Opakované senátní volby v Mostě jsou platné, soud nedostal stížnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Návrh zákona o elektronické evidenci tržeb začal projednávat Senát

Dernerová vyhrála ve druhém kole podzimních voleb, v nichž porazila Jiřího Šlégra (ČSSD). Část Severočechů.cz, za něž kandidovala, ji však nepovažovala za řádnou kandidátku hnutí, připomíná ČTK. Jeho místopředsedkyně Hana Jeníčková proto požádala o odvolání kandidatury Dernerové ještě před volbami. Magistrát v Mostě k tomu ale nepřihlédl. Podle Nejvyššího správního soudu, na který se pak Jeníčková spolu s dalšími obrátila, nebylo rozhodnutí magistrátu správné. Nejvyšší správní soud volby zneplatnil s odůvodněním, že politická strana může do konání voleb odvolat kandidáta, kterého nominovala.

Dernerová kandidovala podruhé v opakovaných volbách, tentokrát za Spojení demokraté–nezávislí kandidáti. Hned v prvním kole získala nadpoloviční většinu hlasů, která je potřebná pro zisk mandátů. Nemusí se tudíž konat druhé kolo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…