Opakování rakouských prezidentských voleb Schwarzenberga nepřekvapilo. Je to ale prý nepříjemné

01.07.2016 16:34

Rakouský ústavní soud podle bývalého předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga postupoval podle zákona, když dnes zrušil výsledek květnového druhého kola prezidentských voleb kvůli nesrovnalostem při sčítání korespondenčních hlasů. Situace je podle politika, který žil v Rakousku desítky let, nepříjemná. Nelze odhadovat, jak dopadne další hlasování, řekl Schwarzenberg novinářům.

Opakování rakouských prezidentských voleb Schwarzenberga nepřekvapilo. Je to ale prý nepříjemné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

„Očekávalo se to, neboť Rakousko je právní stát,“ řekl Schwarzenberg novinářům ve Sněmovně. „Ač se tím politicky vytváří velice nepříjemná situace, soud rozhodl dle zákona,“ dodal někdejší ministr zahraničních věcí.

V květnu zvítězil bývalý předseda Zelených Alexander Van der Bellen nad kandidátem pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Norbertem Hoferem. Podle Schwarzenberga je hlavní otázkou to, zda se vůbec Van der Bellen bude do voleb pouštět. „A také, jak budou Rakušané reagovat. Jestli budou víc naštvaní na FPÖ, že vybojovali nové volby, nebo dostanou podporu, že se jim ukřivdilo,“ řekl.

Výsledek navíc mohou ovlivnit i jiné okolnosti, dodal Schwarzenberg. „Hlavně nastává léto a lidé jezdí na dovolenou. Jak jsem sám zažil, to je důležitější než volby,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…