Opakujetě, tých, lžete! Doslovný přepis včerejší hádky naštvaného Babiše, Bělobrádka a Dienstbiera u „kecpultů“

31.05.2016 11:57

Na včerejším brífinku po jednání vlády došlo ke slovní přestřelce mezi ministrem pro lidská práva Jiřím Dienstbierem (ČSSD) a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). ParlamentníListy.cz nyní přináší doslovný přepis závěrečné části konference.

Opakujetě, tých, lžete! Doslovný přepis včerejší hádky naštvaného Babiše, Bělobrádka a Dienstbiera u „kecpultů“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier

Kromě jiného pohledu na návrh státního rozpočtu na příští rok, kdy jej ministerstvo financí předložilo se schodkem 48,5 miliardy korun, se tisková konference zaměřila také na protikuřácký zákon, jenž k překvapení sněmovny nebyl minulý týden prohlasován. Do poslaneckých lavic nyní míří nový vládní návrh.

Vláda pondělní jednání o rozpočtu přerušila. O penězích pro jednotlivá ministerstva bude muset v červnu jednat koaliční rada, na níž chce Babiš mimo jiné řešit to, že byl ve všech návrzích ohledně výdajových rámců přehlasován.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Andrej Babiš: Já bych ještě nejdřív reagoval na pana Dienstbiera, protože si myslím, že se zdravotnictví věnuju trošku víc než on osobně. Takže bych jen zopakoval, že došlo k navýšení o 3,6 miliard, ti státní pojištěnci. Celkové proteče českým zdravotnictvím 300 miliard. A navýšené odvody budou příští rok 9,1. Plus 3,6. Je 12,7. A navýšení deset procent je sedm. A to je všechno navíc. Za čtyři roky tam nateče až padesát miliard navíc. Takže já zásadně odmítám tyto komentáře, protože, nejsem sám, kritizuje to Evropská komise, naše zdravotnictví není řízeno transparentně, efektivně. A říkají to všichni. OECD a tak dále. Takže dneska pro mě to byla dohoda mých koaličních partnerů. Ty mi schválíš vědu, já ti schválím státní pojištěnce. Ale mrzí mě to. Myslel jsem si, že mě pan premiér podrží ohledně těch 600 milionů, ale nepodržel. Co se týká těch platů, to dneska nebyla debata. Výdajové rámce, o tom jsem mluvil, původní návrh byl navýšení o tých 20 miliard, takže jsme to navýšili ještě o 10, takže každoročně vlastně o 30. Ale v podstatě na ten příští rok jsme utratili 7,4 tím dnešním hlasováním, ještě zbývá rozdíl 4,1. To závisí od toho, jestli vybereme podstatně víc daní. Dělali jsme odhad už třikrát, jsme nadoraz a každý může vidět, že skutečně celkově vybíráme podstatně víc než předtím.

Pavel Bělobrádek: Jen k tomu zdravotnictví. Samozřejmě je potřeba si uvědomit, že to navýšení nemůže být pouze na platy. Máme také nová léčiva, která jsou velmi drahá – pro onkologické pacienty, pro pacienty s roztroušenou sklerózou a další velmi závažné choroby, kde ten pokrok léčebných postupů a léčiv je velmi dramatický a drahý, takže je potřeba myslet na to, že ne vše může jít do platů. To jen taková poznámka.

Dotaz, Český rozhlas: Vláda také schválila nový návrh protikuřáckého zákona. Ten předchozí neprošel Poslaneckou sněmovnou také kvůli hlasům poslanců ANO. Pane vicepremiére, může se to opakovat?

Andrej Babiš: Paní redaktorko, neříkáte pravdu. Kdyby pan ministr Němeček hlasitě protestoval proti pozměňovacímu návrhu Marka Bendy, tak by to prošlo. Kdyby i všichni poslanci ČSSD a KDU hlasovali proti, tak by to prošlo. Jak je možné, že jsme hlasovali stojedničku v pohodě a tady se to nehlasovalo. Tak měl říct na začátku pan Němeček, že chce mít v restauracích nějaký koutek s kouřením, a určitě bysme se byli domluvili. Takže já to odmítám a není to pravda, vy opakujetě to, co není pravda. Až následně někteří poslanci hnutí ANO hlasovali zároveň s ostatními poslancemi koaličních stran. Takže je to premiéra v tom, že doposud to fungovalo tak, když bylo pojišťovnictví, že se přihlásil poslanec ČSSD s pozměňovacím návrhem, a teď poprvé jsme měli premiéru, že to bylo s opozicí. Já to odmítám, co říkáte. Tady se rozšířila vlastně pověst, že to bylo kvůli hnutí ANO. Není to pravda, znovu opakuji, mohli jsme to prohlasovať proti, kdyby byla vůle v celé koalici. Takže já len říkám, že to, co říkáte, není pravda. 

Pavel Bělobrádek: My jsme si už kolečko této debaty proběhli vlastně na vládě. Pan ministr Němeček argumentoval tím, že neutrální stanovisko k tomuto pozměňovacímu návrhu Marka Bendy nemohlo být pro nikoho překvapením, protože už ho říkal před čtyřmi nedělemi na zdravotním výboru. To znamená, že ani poslancům ANO nemohl být neznámý. S tím, že to bral jako určitý kompromis pro to, aby zákon prošel jako celek. Já jsem pro Bendův pozměňovák nehlasoval, myslím si, že se mělo dopředu říct, že pokud je to takový problém, tak pro něj hlasovat nebudeme, nicméně, co je důležité, že jsme se nakonec dokázali sjednotit na tomto návrhu na vládě a doufám, že se dokážeme sjednotit i v Poslanecké sněmovně. Jinak samozřejmě to, že se načítají pozměňovací návrhy, není nic nového, například k novele zákona o výzkumu, vývoji a inovacích načetlo hnutí ANO poměrně zásadní pozměňovací návrh, s kterým jsem nesouhlasil, nehlasovali pro něj potom a nehlasovali ani pro zákon jako celek. Takže to jen, abychom si to ujasnili.

Jiří Dienstbier: Já za sebe jsem také rád, že z návrhu vypadl pozměňující návrh pana poslance Bendy, protože nepovažuji za rozumné to ustanovení o kuřácích, které navrhoval, které by mohli zaujímat až čtvrtinu plochy restaurace. Myslím si, že v našich podmínkách by se nedodržovala ta podmínka, že by tam nechodila obsluha. A mimo jiné, ten takzvaně protikuřácký zákon není jen o hostech restaurací, ale tam je velmi důležitým důvodem, že se také ochraňuje zdraví personálu, který je nucen pohybovat se v nezdravém zakouřeném prostředí. To je velmi důležitý důvod pro schválení protikuřáckého zákona. A na druhou stranu neshledávám nic nepravdivého na dotazu Radiožurnálu, respektive na konstatování, že poslanci ANO pro to nehlasovali. Protože část poslanců napřed hlasovala pro pozměňovací návrh Marka Bendy a jiná část potom nehlasovala pro zákon jako celek, to znamená, že takovéto nepředvídatelné jednání nás zavedlo do těch problémů, ale v tuto chvíli je důležitější, že jsme se dnes dokázali jednomyslně shodnout na tom opakovaném návrhu, a teď už věřím, že se nám ho podaří v této opakované podobě projednat, schválit v Parlamentu.

Andrej Babiš: Já bych k tomu rád jenom dodal, že... Já jsem položil jednoduchou otázku na vládě, protože jsem nebyl na tom hlasování. Proč koaliční poslanci nehlasovali proti návrhu Marka Bendy? Nedostal jsem odpověď. Takže to není o hnutí ANO.

Jiří Dienstbier: Ani od místopředsedy Faltýnka?

Andrej Babiš: Nedostal jsem tu odpověď. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…