Opata ocenil nábor, chce pokračovat v modernizaci armády

07.05.2019 22:30

Náčelník generálního štábu Aleš Opata dnes při příležitosti roku ve funkci ocenil mimo jiné vývoj náboru personálu. Pokračovat chce v modernizaci armády, která podle něj vypracovala zhruba 140 požadavků na vybavení a techniku. Pokračují také práce na vytvoření Velitelství vojenských kybernetických sil v Brně, dodal. Opata loni 1. května vystřídal v čele generálního štábu Josefa Bečváře.

Opata ocenil nábor, chce pokračovat v modernizaci armády
Foto: Hans Štembera
Popisek: TK náčelníka generálního štábu Aleše Opaty a vrchního velitele spojeneckých sil v Evropě Curtise M. Scaparrottiho

„Můj pocit po tom roce je, že jdeme dobrým směrem. Naši předchůdci připravili pragmatický základ, abychom mohli pokračovat v rozvoji armády. Máme velice dobrou spolupráci s Ministerstvem obrany včetně pana ministra, cítíme silnou podporu občanů a politické reprezentace,“ shrnul Opata.

Na Ministerstvu obrany k letošnímu 1. lednu pracovalo 25 104 vojáků z povolání, 6 794 občanských zaměstnanců a 1 182 státních zaměstnanců. „Vývoj je pro nás optimistický, máme o 1 000 vojáků víc a zhruba o 500 aktivních záložáků víc,“ uvedl. S vědomím budoucího demografického vývoje podle něj armáda myslí na to, jak bude třeba nábor sil řešit dál.

Za jednu z priorit považuje modernizaci armády. „Armáda předala zhruba 140 specifikací do roku 2020, ta pro nás znamená, že jsme deklarovali požadavky armády. A ty požadavky prošly vypořádáním v rámci připomínkových řízení se sekcí vyzbrojování,“ uvedl Opata.

Pokračují práce na vytvoření Velitelství vojenských kybernetických sil v Brně. „V současné době probíhají všechny přípravné práce k tomu, aby to velitelství vzniklo,“ uvedl Opata. Připravuje se i nový vojenský prapor logistického zabezpečení, který má v Rakovníku tvořit do 900 vojáků. Armáda podle něj pracuje také na větší flexibilitě a decentralizaci velení, což má umožnit zlepšit schopnost rychleji reagovat.

Čtyřiapadesátiletý Opata je vojákem 32 let. Postupně prošel řadou funkcí od velitele tankové čety, velitele praporu, velitele 4. brigády rychlého nasazení až po ředitele sekce na generálním štábu a zástupce náčelníka. V letech 2014 až 2017 byl národním vojenským představitelem na vrchním velitelství spojeneckých sil v Evropě.

reklama

autor: nab

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …