Opět řada chyb v hospodaření státu, píše se ve zprávě NKÚ

28.02.2014 9:58

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) opět zjistil chyby v hospodaření státu. Stát loni například nehospodárně a neefektivně vybíral některé příjmy, málo účinně vymáhal daňové nedoplatky a nedodržoval pravidla pro poskytování dotací. Kvůli nehospodárnému nakládání s majetkem a penězi přichází státní rozpočet ročně o miliardy korun. Uvádí to výroční zpráva úřadu za rok 2013.

Opět řada chyb v hospodaření státu, píše se ve zprávě NKÚ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Při loni ukončených kontrolách NKÚ prověřil majetek a peníze za celkem 222 miliard korun. Kontroloři například zjistili, že dosavadní opatření pro lepší stavbu dopravní infrastruktury jsou neúčinná. Zjistili i chyby v přípravě a realizaci projektů týkajících se informačních a komunikačních technologií. V tomto případě zpráva NKÚ poukazuje i na potlačování vlivu soutěžního prostředí a závislost na jednom dodavateli. Stát také podle NKÚ přenáší některé své činnosti na externí právní, poradenské a konzultační subjekty, což vede k plýtvání.

Výdaje na komunikační a informační technologie pokládá NKÚ za jednu z nejrizikovějších oblastí. Ministerstva a další významné úřady v posledních čtyřech letech vynaložily na pořízení různých informačních systémů více než 12,3 miliardy korun. Projekty podle úřadu nejsou často řádně připraveny - není jasné, kolik si vyžádají peněz a v některých případech není zajištěn ani provoz pořízených systémů. To je potom příčinou jejich nedostatečné funkčnosti, prodlužujících se termínů uvedení do provozu i několikanásobného navýšení nákladů.

Veřejné zakázky coby nejrizikovější oblast

Jako příklad uvádí zpráva informační systém Státní pokladny, který měl podle záměru vlády z roku 2005 plně fungovat o pět let později a měl stát 2,4 miliardy korun. Plánované výdaje pak vzrostly na 4,9 miliardy korun.

Veřejné zakázky zůstávají podle NKÚ jednou z nejrizikovějších oblastí. Zadavatelé při nich nedodržují zásady průhlednosti, nediskriminace a rovného zacházení. „K přetrvávajícím nedostatkům nadále patřilo nedostatečné odůvodnění potřebnosti a nejasný rozsah zakázek, neodůvodněně drahá technická řešení a vznik velkého množství víceprací," uvedl úřad.

NKÚ připouští, že v řadě případů se úřadům podařilo prosadit některá dílčí opatření. V některých případech hodnotí kladně i navržené kroky, které reagují na jeho zjištění, zásadní zvrat se však podle něj zatím nedostavil.

NKÚ loni zařadil do svého plánu celkem 40 kontrolních akcí, což bylo o čtyři meziročně víc. Loni se také změnilo nejvyšší vedení úřadu. Jeho prezidentem se stal jeho dosavadní viceprezident Miloslav Kala a viceprezidentkou se stala poslankyně ODS Zdeňka Horníková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…