Opět se píše o spojování ODS a TOP 09

11.11.2014 13:02

Je na pořadu dne sloučení ODS a TOP 09? Spojuje je prý mnohem víc, než rozděluje. Zpravodajský server Českého rozhlasu cituje předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga a poslance ODS Marka Bendu, kteří se vyslovili pro další sbližovaní obou stran. Prospělo by to podle nich české pravici a mohla by tak účelněji odolávat tlakům levice a všech možných nových neprůhledných hnutí. Nicméně se domnívají, že to bude ještě nějakou dobu trvat.

Opět se píše o spojování ODS a TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Foto s Karlem

Česká pravice je v ohrožení levicí, populismem a nečitelnými hnutími. Tak to alespoň pociťují představitelé TOP 09 a ODS. Jednou z možností, jak ODS a TOP 09 zachránit, by podle některých politologů prý mohlo být sloučení obou stran. Kdyby ovšem zúčastněné strany potlačily svá ega.

„Žádný lídr české pravice neexistuje, a pokud vůbec nějaká pravice je, tak je rozdělená,“ shrnul v pořadu Pro a proti Českého rozhlasu současné politické klima předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Z jeho vyjádření vyplynulo, že proti sloučení stran v zásadě není. „Když, tak to bude velmi dlouhodobý proces. Překážkou nejsou jen ega obou stran, ale i odlišné zásady a minulost posledních let. Než tohle překonáme a zapomeneme, bude to nějaký čas trvat. Byl bych šťastný, kdybychom se v této legislativní periodě naučili aspoň poctivě a otevřeně spolupracovat. Už to by byl veliký krok kupředu,“ vysvětlil svůj pohled šéf TOP 09.

Hledejme, co nás spojuje

Poslanec ODS Marek Benda souhlasí, že slučování je proces problematický, dlouhodobý a musí vycházet z jasně určených zásad. „Pokládám za rozumné, v situaci výrazného ohrožení levicí, populismem všeho druhu a naprosto nečitelnými hnutími, abychom potlačili, co nás odděluje, kde přemýšlíme jinak, a pokoušeli se spolupracovat a hledat, co nás spojuje, protože toho je více než toho, co nás rozděluje.“

Společné úspěchy spolupráce obou stran už jsou vidět. „Dokázali jsme se vzájemně podpořit ve všech senátních obvodech, v těch jsme postoupili do druhého kola, a to je cesta, kterou by se mělo jít: cestou postupného sbližování a vytváření koalic,“ naznačil další směr Benda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…