Opice a prasata..."mírová" demonstrace Palestinců ve Švédsku se trochu zvrhla

03.08.2017 6:52

Švédsko bylo vždy považováno za nábožensky tolerantní zemi, ale to se bohužel s narůstajícím počtem muslimských migrantů mění. Zejména ve větších městech čelí židovská populace antisemitismu.

Opice a prasata..."mírová" demonstrace Palestinců ve Švédsku se trochu zvrhla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace Muslimové proti terorismu. Předtím se několik muslimů zúčastnilo křesťanské bohoslužby v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně

Aktuálně policie v jižní části země vyšetřuje několik protiizraelských demonstrací, na kterých byli Židé údajně nazýváni „potomky opic a prasat“. Svoji nenávist vůči Izraeli a Židům projevovali muslimové na několika protestních akcích, které proběhly v Helsingborgu. Vzepětí emocí úzce souvisí s červencovými nepokoji v Jeruzalémě. Účastníci demonstrací ve švédsko-palestinském centru se projevovali velmi otevřeně, ale měli tu smůlu, že jejich nepřístojné chování bylo zaznamenáno na kameru.

Následně se tyto záběry rozšířily po sociálních sítích a vše se dostalo až k policii. „Na záběrech jsou jasně patrné prvky, které budí značné znepokojení. Jde o antisemitské urážky v kombinaci s násilnou rétorikou. To všechno je prezentováno opravdu politováníhodným způsobem,“ konstatoval v televizi SVT předseda židovské komunity oblasti Skåne Josefin Thorell. Zdejší židovská komunita při vyšetřování spolupracuje s policií a hodlá jí poskytnout i vlastní analýzu celé situace.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

Představitelé švédsko-palestinského centra nicméně veškerá obvinění na svoji adresu odmítají. Argumentují pouze tím, že kritika v rámci protestů se zaměřovala nikoli na Židy, ale na stát Izrael. Policie v Helsingborgu nyní zjišťuje všechny skutečnosti, aby mohla vynést konečně resume. „Nařídil jsem vyšetřování za účelem zjistit, co všechno bylo na zmíněných protestech řečeno,“ potvrdil šéf policie v Helsingborgu Sven Holgersson.

Ať už vyšetřování dopadne jakkoli, švédské úřady nezastírají, že antisemitismus v současném Švédsku představuje vážný problém. Ačkoli to politicky korektní média nejsou ochotna říci nahlas, antisemitismus je takřka výhradně problém muslimské menšiny. Vážná je v tomto ohledu situace zejména v Malmö, které leží asi padesát kilometrů od Helsingborgu a kde tvoří muslimská komunita v rámci zdejší populace významný podíl.

Malmö je nechvalně proslulé vysokou kriminalitou, za kterou nese ve značné míře odpovědnost právě zdejší muslimská komunita. Společně s tím ve třetím nejlidnatějším městě Švédska vzrostl také antisemitismus. Situace byla natolik neúnosná, že radnice ve spolupráci se židovskou komunitou zahájila proti nenávisti vůči Židům kampaň. Je zarážející, že o kampani sice poměrně zevrubně informoval server Local, ale v textu není ani zmínka o tom, že antisemitismus se týká právě muslimských přistěhovalců.


 

reklama

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …