Opilý výtržník sprejoval na Národní divadlo, na policejní služebně se pak pozvracel a dostal od policisty pár facek. Jak to dopadlo před soudem?

20.04.2017 9:47

Dva tehdejší zaměstnanci brněnského Národního divadla si loni v únoru krátili dlouhou chvíli sprejováním po domě v centru Brna. Oba dva skončili po krátké honičce v rukou policistů, jeden z notně opilých sprejerů měl pak na služebně dostat od policisty Jakuba Zejdy pár facek. Policista, kterému nyní hrozí u brněnského městského soudu až pět let vězení, i jeho kolegové se dušují, že k žádnému násilí nedošlo. O případu píše server Novinky.cz.

Opilý výtržník sprejoval na Národní divadlo, na policejní služebně se pak pozvracel a dostal od policisty pár facek. Jak to dopadlo před soudem?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní vůz

„Obžalovaný napadl na služebně poškozeného, jenž byl omezen na svobodě, a to tak, že jej čtyřikrát udeřil otevřenou dlaní přes hlavu, čímž došlo u napadeného k protržení ušního bubínku,“ prohlásil v obžalobě státní zástupce Marek Vagai.

Celý text je ZDE

Zejda to podle serveru razantně odmítl. „Na služebně jsme udělali administrativu, on stále přerývaně dýchal, ale lékařské ošetření nechtěl. Pak se pozvracel, takže dostal kýbl a zvratky po sobě uklidil. Po cestě do cely jej ještě viděla lékařka na záchytce, ani tam si na nic nestěžoval,“ tvrdil sedmadvacetiletý strážce zákona.

Jakékoli násilí podle serveru popřel i druhý člen hlídky. „Při psaní úředního záznamu usínal, pak se pozvracel, ale všechno zase uklidil. Lékařka řekla, že je schopen jít do cely,“ prohlásil.

Druhý ze sprejerů, jak server dále píše, naopak podporoval verzi svého kumpána. „Ten den jsme měli volno, a tak jsme malovali na legální ploše. Pak jsme potkali nějakou partu a pili vodku, protože jsme měli u sebe ještě nějaké spreje, začali jsme malovat na (jinou) stěnu. Někdo pak zavolal – policie! – a začali jsme utíkat. Já jsem běžel tak rychle, že jsem ztratil i jarmulku, ale za chvíli mě stejně chytli,“ přiznal mladík ve vězeňských teplácích s dlouhým vousem a jarmulkou, kterého k soudu přivedla svědčit eskorta z vězení.

Jak server dodal, případ bude u brněnského soudu pokračovat výslechem znalce.

Rozsudkem už skončil obdobný případ, o němž informoval server iDnes.cz. Podmíněné tresty si začátkem dubna u soudu vyslechli tři policisté z Uherského Hradiště obžalovaní z nepřiměřeného zákroku vůči agresivní opilé ženě. V cele ji připoutali k mříži.

Policistům Jakubu Vychodilovi, Ondřeji Paškovi a Miroslavu Vaňkovi za zneužití pravomoci úřední osoby hrozilo až pět let vězení. Vaňka navíc státní zástupce vinil ještě z porušení povinnosti dozorčí či jiné služby.

Celý text je ZDE

Paška s Vychodilem nakonec dostal roční trest s roční podmínkou, Vaněk pak osmnáctiměsíční trest s dvouletou zkušební dobou.

Dva z policistů byli po incidentu zproštěni výkonu služby, třetí už u policie nepracuje.

Jak k celému případu došlo? Žena loni v únoru demolovala dveře výtahu v jednom z uherskohradišťských panelových domů, v dechu měla 2,11 promile alkoholu.

Převoz na policejní služebnu ženu podle serveru nezklidnil. Videozáznamy ukázaly, že kopala do dveří na chodbě a vulgárně urážela policisty. V tomtéž pokračovala také v cele předběžného zadržení.

Jak server uvedl, policisté se rozhodli ženu na 11 minut s rukama nad hlavou připoutat k mříži. Spoutáním chtěli údajně zabránit, aby se při svém řádění nezranila a případně nepoškodila majetek.

„Jejich zákrok byl nepřiměřený. Nešlo sice o mučení nebo kruté nelidské zacházení, vůči zadržené se ale policisté dopustili ponižujícího jednání. Postupovali v rozporu se zákonem i morálními zásadami,“ poukázal ve své závěrečné řeči státní zástupce Leo Foltýn.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…