Opovrhuju jimi. Primitivové, komunisté, populisté. Tomáš Etzler to rozjel naplno a řekl svoje o Češích

13.03.2019 18:35

Bývalý zpravodaj České televize v Číně Tomáš Etzler poskytl rozhovor Českému rozhlasu. Jelikož nepracoval jen pro českou veřejnoprávní televizi, ale např. také CNN, procestoval v podstatě celý svět. Vedle Číny byl v Afghánistánu, v Iráku, v Pákistánu a na Haiti. A v dalších zemích. Konkrétně v Číně se prý pořádně vyčerpal. V rozhovoru s Lucií Výbornou se také pořádně obul do některých politiků.

Opovrhuju jimi. Primitivové, komunisté, populisté. Tomáš Etzler to rozjel naplno a řekl svoje o Češích
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Čínská armáda

„Ta Čína mě doslova a do písmene totálně vyčerpala. Já když jsem odjížděl do Číny, po těch Irácích a po těch Afghánistánech, myslel jsem si, že už jsem viděl všechno, že už mě nic nerozhodí, že už mě nic nepřekvapí, a ta Čína mě prostě vyliskala jako nic v životě. Já jsem tam podle mě zůstal příliš dlouho,“ vysvětloval Etzler v rozhlase. V Číně žil sedm let, přičemž většina jeho kolegů tam vydržela jen čtyři roky.

V Číně byl podle svých vlastních slov permanentně pod tlakem, protože nevěděl, odkud může přijít úder. Obtěžují vás úřady, obtěžuje vás policie, obtěžuje vás i tajná policie. A k tomu všemu strašlivé ovzduší. „Žijete v obrovském smogu. Tam nejde pouze o to, že mám dneska astma, které jsem neměl, když jsem odjížděl do Číny, a že to je prostě strašně nezdravé. Ale představte si, že žijete dva tři čtyři týdny v jakémsi šedohnědém oparu. Já jsem si připadal jako v nějakém apokalyptickém filmu. Nevidíte více než na tři čtyři sta metrů. Jsou týdny, kdy nevidíte mraky, kdy nevidíte slunce, nebo ho vidíte jen tak zastřené,“ popisoval Etzler život v zemi, která dnes ekonomicky konkuruje Spojeným státům. Pochopil tak, proč si lidé žijící v Číně tolik fotí modrou oblohu, když jsou zrovna mimo Čínu.

Anketa

Vážíte si Madeleine Albrightové?

5%
95%
hlasovalo: 24341 lidí

Tvorba zpráv ho prý pořád přitahuje, ale rozhodl se, že musí zvolnit. Jedním z úkolů novinářů podle něj je upozorňovat na lži politiků, a to i za tu cenu, že potom tito politici zaútočí na novináře, obviní je z psaní lží, z šíření fake news, označují je za neschopné a tak podobně.

„Já tyhle lidi považuju za naprosté primitivy, kteří nejsou schopni uznat svoji vlastní chybu, ale jakmile je někdo kritizuje, tak oni na toho člověka zaútočí s tím, že to je fake news a že to jsou nepřátelé lidu. Tohle dělali všichni populisti, komunisti, fašisti. Já těma lidma opovrhuju,“ zdůraznil Etzler.

Má také za to, že lidé musí bojovat o demokracii. O demokracii, která myslí na lidi, myslí na střední vrstvu, myslí i na nejchudší obyvatele. Zvolení Miloše Zemana prezidentem, zvolení Donalda Trumpa prezidentem nebo rozhodnutí pro brexit jde podle Etzlera za lidmi, kteří chudnou a mají pocit, že na ně svět zapomněl. Právě proto prý volí Trumpa, Zemana a brexit. V České republice je to podle něj trochu paradoxní, protože Čechům se daří tak dobře jako snad nikdy, ale tady se jasně ukazuje, že lidé si příliš neuvědomují, o co všechno mohou přijít. „Sytý hladovému nevěří,“ popsal svůj náhled na Čechy, Moravany a Slezany Etzler.

Když pracoval v CNN, nikdy se necítil pod tlakem v tom smyslu, že mu nikdo neříkal, aby ve zprávách podporoval levici, pravici nebo nějakého konkrétního kandidáta. „Jediné, co mi v CNN obíjeli o hlavu vždycky, byla upřímnost a pravdomluvnost. Ta média, u kterých věřím, že jsou poctivá, jako je CNN, jako je BBC, jako je Česká televize, se snaží říkat pravdu, a jestliže to vyzní levicově nebo pravicově pro někoho, to už je zase jiná věc,“ uvedl.

Vzhledem k tomu, že dlouhá léta žil v USA, viděl, jak se tato země změnila. Zásadní zlom prý nastal 11. září 2001. Další zlom prý přišel s útokem na Irák. Tehdy tímto útokem prezident George W. Bush rozdělil společnost. V jeho nástupci Baracku Obamovi viděl určitou naději, že se společnost znovu alespoň trochu spojí, ale Trump ji zase hluboce rozdělil. Ale vzhledem k tomu, že v USA demokracie funguje už 200 let, tak se tamní situace ještě může zahojit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…