Opožděné vánoční poselství Miloše Zemana: Přípitek na odvahu k neposlušnosti

05.01.2024 15:08 | Monitoring

Bývalý prezident Miloš Zeman ve svém vánočním poselství, které bylo kvůli útoku na Filozofické fakultě UK zveřejněno až po Novém roce, kritizoval vládu Petra Fialy, kvůli které prý Česká republika ekonomicky zaostává. Vyzval proto občany, aby přišli k volbám. A také, aby se nebáli projevit nesouhlas pomocí stávek a demonstrací.

Opožděné vánoční poselství Miloše Zemana: Přípitek na odvahu k neposlušnosti
Foto: Screen Facebook
Popisek: Vánoční poselství Miloše Zemana 2023

Exprezident Zeman připravil tradiční vánoční poselství, které jako prezident pronášel v minulých deseti letech. Kvůli tragické události na Filozofické fakultě podle Zemana nebyl čas na velká slova, a tak přichází s projevem až nyní.

„Moji přátelé mě požádali, abych po 10 letech prezidentských vánočních poselství pronesl jedenácté poselství občana Miloše Zemana, rád jsem jim vyhověl. Jak víte, navázal jsem na tradici 1. republiky, kde byla vánoční poselství a nenavázal jsem na tradici Klementa Gottwalda, který pronesl 1. novoroční projev v lednu 1949,“ připomíná Zeman.

Zeman se v poselství věnoval domácí politice, konkrétně se snažil popsat nejpalčivější problém České republiky, jeho příčiny a také možná řešení. Tím problémem podle něj je ekonomické zaostávání země, které má na svědomí vláda.

„Podle mého názoru je nejdůležitějším problémem zaostávání České republiky. Jsme jediná členská země EU, která se dosud svojí ekonomickou výkonností nedostala na úroveň před covidem. Máme v Evropě nejvyšší inflaci, máme i nejrychlejší rychlost zadlužování a díky tomu dochází k poklesu životní úrovně, znehodnocování úspor občanů a toto zaostávání mi připomíná situaci před více než 30 lety, kdy jsem veřejně kritizoval tehdy vládnoucí komunistický režim a obviňoval jsem komunistické politiky z neschopnosti,“ tvrdí Zeman, že i příčina našeho současného zaostávání je způsobena neschopností politiků.

„Protože ostatní země se s problémy, jako válka na Ukrajině nebo energetická krize, dokázaly vyrovnat daleko lépe než my, patrně proto, že mají schopnější vlády. V naší vládě je ministr zemědělství teolog, ministr školství muzikolog, ministr průmyslu bankéř, ministr práce a sociálních věcí je pro změnu zemědělec. Ministr financí nemá ekonomické vzdělání a vzdělání ve svém oboru nemá ani ministr životního prostředí. Ministr zahraničí je bakalář, a tak bych mohl pokračovat dál a dál. Dodám jenom, že v celosvětovém žebříčku důvěryhodnosti předsedů vlád jednotlivých zemí je na prvním místě indický premiér a na posledním místě je se 17 procenty bohužel český premiér,“ je Zeman kritický k Fialovu kabinetu.

Řešením těchto problémů jsou podle exprezidenta zaprvé volby a zadruhé občanský tlak. „Jak vyměnit takovou vládu? Žijeme ve společnosti, kde dosud existují svobodné volby a chtěl bych vás proto vyzvat, abyste v příštích volbách, ať už krajských, evropských, parlamentních, k těmto volbám šli, abyste se dobrovolně nevzdávali své spoluodpovědnosti naší země. Neúčast ve volbách by znamenala souhlas se zaostáváním naší země,“ říká Zeman.

„A přípitek, který tradičně adresuji vám, svým spoluobčanům na konci vánočního poselství, bych tentokrát chtěl zdůvodnit jednou částí listiny základní práv a svobod, která je součástí Ústavy České republiky. Tato listina, jako jedno ze základních občanských práv, uvádí právo na občanskou neposlušnost, ať už formou stávek, demonstrací, bojkotů a jiných forem nenásilných protestů. Chtěl bych vám proto do budoucího roku popřát odvahu k neposlušnosti,“ vyzývá Zeman závěrem vánočního poselství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pan prezident Zeman , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMec , 05.01.2024 15:59:23
Zatím každý tady kritizuje, že tuto vládu schválil, ale doteď jsme se nedozvěděli, kdo pana prezidenta přitlačil. S celým obsahem jeho poselství souhlasím a budu neposlušný- vloni 4x na demonstraci v Praze a letos pojedu opět a nebudu mlčet!!!!

|  11 |  1

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …