Opozice buší do vlády kvůli malým výdajům na obranu. To způsobil váš Kalousek, zní ozvěnou

28.05.2014 20:46

Před dvěma měsíci čeští politici slavili patnáct let členství Česka v NATO a zaklínali se tím, že budou do obrany investovat víc peněz než dosud. Česko se totiž zavázalo, že bude dávat 2 procenta HDP, přičemž nyní dává jen jedno procento. Premiér Bohuslav Sobotka před pár dny oznámil, že výdaje na obranu stoupnou na 1,4% procenta. Ale to je od opakovaně slibovaných dvou procent hodně daleko a ČSSD za to čelí ostré kritice.

Opozice buší do vlády kvůli malým výdajům na obranu. To způsobil váš Kalousek, zní ozvěnou
Foto: www.nato.int
Popisek: Vojáci NATO

„Krymská krize je nejen podle mého názoru varováním pro všechny, kdo podléhají názoru, že bezpečnostní rizika jsou nám vzdálená. Představa dostatečné varovací doby před vznikem možného rizika přímo ohrožujícího bezpečnost České republiky je minulostí," uvedl náčelník Generálního štábu Armády ČR Petr Pavel pro iDnes.cz.

Budeme se vzájemně bít a doplatí na to celá země, vartuje Gabal

I on ale dvě procenta vnímá jako nerealistické číslo. Především opoziční politici ale zdaleka tak shovívaví nejsou. Marek Ženíšek (TOP 09) poznamenává, že slib vlády, která se zavazuje mezi lety 2020 - 2025 vydat 1,4 procenta HDP, vnímá takřka jako podraz. Ještě v roce 2005 přitom Česko zvládalo vydávat ona dvě procenta. Především v době, kdy byl ministrem financí Miroslav Kalousek (TOP 09), výdaje klesaly. Ženíšek ale svého stranického kolegu obhajuje. „Tehdy nebyla krize na Ukrajině a naopak byla hospodářská krize," zdůrazňuje.

Za naprosto nepřijatelný považuje pokles výdajů na obranu i Karel Schwarzenberg (TOP 09). Tomu ale premiér Sobotka v rozhovoru pro deník Právo připomněl, že to byla právě vládní TOP 09, která financování obrany dovedla do současného stavu.

Nad návrhem ČSSD nevěřícně kroutí hlavou i exministr obrany Alexandr Vondra (ODS), který dnešní nejsilnější vládní straně připomíná právě silná slova politiků pronesená před dvěma měsíci. Poslanec Ivan Gabal (KDU-ČSL) ale oponuje, že je třeba vzít v potaz i možnosti rozpočtu. A všechny politiky nabádá ke klidu. „Osobně bych velice nerad opakoval to, co se stalo v souvislosti s naším předsednictvím v EU a radarem, že se opozice a koalice mlátily pěstí do obličeje a doplatily na to zájmy České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …