Opozice se opět pokusí svrhnout Babišovu vládu, zřejmě neuspěje

26.06.2019 6:00

Opozice se dnes ve Sněmovně pokusí zhruba po půl roce podruhé svrhnout menšinovou vládu hnutí ANO a ČSSD premiéra Andreje Babiše. Schůzi k návrhu na vyslovení nedůvěry kabinetu vyvolala pětice stran v reakci na předběžné auditní zprávy Evropské komise poukazující na Babišův střet zájmů. Informuje o tom ČTK.

Opozice se opět pokusí svrhnout Babišovu vládu, zřejmě neuspěje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Páteční sněmovna o další vlně EET a o navýšení prostředků na sociální služby

Kabinet tolerovaný KSČM hlasování s největší pravděpodobností přečká. Opozice nedá dohromady potřebných 101 hlasů.

Před hlasováním o vyslovení nedůvěry se očekává mnohahodinová debata. Hlasovat by se mohlo později odpoledne. Schůze se uskuteční den před ročním výročím od jmenování kabinetu a několik dnů po masivním shromáždění proti Babišovi a za nezávislost justice v Praze na Letné.

Podnět ke svolání schůze podali opoziční ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, kteří mají ve dvousetčlenné dolní komoře 68 hlasů. Mohou počítat s podporou hnutí SPD Tomia Okamury, jehož klub čítá 19 poslanců a zřejmě i pěti nezařazených poslanců. Kritici kabinetu by tedy neměli získat pro jeho pád více než 92 hlasů.

Poslanci ANO, ČSSD a KSČM vládu podrží. Nehraje přitom roli, kolik se jich hlasování zúčastní. Aby kabinet padl, opozice by musela pro návrh na vyslovení nedůvěry získat patrně nejméně devět koaličních nebo komunistických poslanců.

Babiš má podle návrhu jedné z prověrek Evropské komise stále vliv na svou bývalou skupinu Agrofert a jako premiér také na použití peněz Unie. Česku podle předběžné zprávy hrozí to, že by mohlo vracet asi 450 milionů korun dotací, které Agrofert čerpal. Babiš to odmítá a zdůrazňuje, že Česko nic vracet nebude. Předběžný audit upozorňuje i na možný střet zájmů ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…