Opozice souhlasí s vládou v otázce nedodržování kvót

05.06.2017 21:40

Představitelé opozice souhlasí s dnešním rozhodnutím vlády nepřijímat už žádné uprchlíky na základě unijních přerozdělovacích kvót. Toto rozhodnutí vlády je velmi správné, byť to pár měsíců před volbami zavání laciným populismem, řekla ČTK poslankyně ODS Jana Černochová. Připomněla, že podle ODS jde o zásah do práv suverénních států.

Opozice souhlasí s vládou v otázce nedodržování kvót
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Uprchlíci tvoří fronty na autobusy

„Nemyslím, že bychom si museli nechat vnucovat kvóty, navíc nastavené i do budoucna. EU chybí celkový přístup k uprchlíkům a navíc jednotlivé země si nemohou dělat, co chtějí, bez dohody s ostatními. Takže toto rozhodnutí vlády podporuji, ale zároveň ji vyzývám, aby se snažila problém řešit na nejvyšší úrovni EU. Evropská komise zatím se žádným smysluplným konceptem nepřišla,“ uvedl na dotaz ČTK předseda hnutí STAN Petr Gazdík.

Podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše Česko odmítá diktované kvóty od začátku migrační krize. „Je načase o tom jen nemluvit, ale jednat,“ napsal ČTK.

Také místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek souhlasí s tím, že systém kvót je nefunkční a špatný a že nemůže nikdy fungovat. „Nechce se mi ale věřit, že by naše země neuměla pomoci více než 12 lidem, kteří projdou bezpečnostním prověřením,“ myslí si.

Vláda systém kvót označila za dysfunkční a ke svému kroku se podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) rozhodla i na základě zhoršené bezpečnostní situace. Ministerstvo vnitra bude připravovat obranu pro případné řízení, které by mohla kvůli nedodržování závazku vyvolat Evropská komise. Materiál projednala vláda v důvěrném režimu, ale přijaté usnesení odtajnila. Krok české vlády je podle Chovance reakcí na vyjádření eurokomisaře pro vnitro Dimitrise Avramopulose, který v posledních týdnech apeloval na to, aby státy dodržely své závazky. Také hovořil o hrozbě sankcí. Česko, které by mělo do září přijmout přibližně 2 600 lidí, zatím převzalo 12 migrantů z Řecka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…