Opozice vidí ve změně ministrů marketing a stranickou politiku

11.11.2016 19:56

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek nepovažuje výměnu dvou ministrů, kterou dnes oznámil premiér Bohuslav Sobotka, za opatření premiéra, ale spíš za krok předsedy ČSSD, který řeší vnitrostranickou politiku. Šéf ODS Petr Fiala považuje odchod ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka a ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera za marketingový trik na voliče. Politici to uvedli v tiskových prohlášeních zaslaných ČTK.

Opozice vidí ve změně ministrů marketing a stranickou politiku
Foto: Archiv PL
Popisek: Úřad vlády ČR

Sobotka dnes oznámil, že navrhne prezidentovi odvolání Němečka s Dienstbierem, na jejich místa navrhuje ředitele Fakultní nemocnice Motol Miloslava Ludvíka a poslance Jana Chvojku. „To je evidentně krok předsedy sociální demokracie, který řeší vnitrostranickou politiku, nikoli však opatření předsedy vlády, které zlepšuje činnost celého kabinetu,“ uvedl Kalousek.

Fiala si myslí, že výměna necelý rok před volbami do sněmovny je pouhý marketing. „Žádný nový ministr ve svém resortu nebude pár měsíců před volbami schopen téměř nic prosadit. Otázkou zůstává, zda to vlastně vzhledem k vládnutí současné vlády není dobře,“ uvedl předseda ODS. Výměnou Němečka podle něj kabinet navíc „znejisťuje občany v situaci, kdy není jasné, zda bude příští rok zajištěno provozování letecké záchranné služby“.

Podle předsedy Strany zelených Matěje Stropnického se ČSSD obměnou ministrů vzdaluje ideálu progresivní a liberální strany, kterou by chtěla být. „Nucený odchod ministra Dienstbiera z vlády je nešťastný a naznačuje, že ČSSD je ochotna vyměnit důraz na lidská práva za klid ve straně. Strana, která dál drží ve vládě ministry (průmyslu a obchodu Jana) Mládka a (vnitra Milana) Chovance, tak vyslala progresivnímu a liberálnímu voliči jasný vzkaz, že jeho zájmy v Parlamentu zastupovat nehodlá,“ uvedl v tiskové zprávě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…