Opozice vyzvala Dostálovou k rezignaci kvůli kauze CzechTourism, Babiš se jí zastává

06.12.2018 18:45

Představitelé opoziční ODS nebo TOP 09 míní, že by ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) měla v souvislosti s případem CzechTourism rezignovat. Premiér Andrej Babiš (ANO) k tomu ale nevidí důvod. Dostálová prý kauzu vysvětlila a má jeho podporu. Ministryně odmítá, že by se jako náměstkyně na ministerstvu před třemi lety chovala nehospodárně při nákupu mediálního prostoru.

Opozice vyzvala Dostálovou k rezignaci kvůli kauze CzechTourism, Babiš se jí zastává
Foto: archiv kandidátky
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová

Předseda ODS Petr Fiala upozornil, že v minulosti se odstupovalo v případě mnohem méně závažných podezření. Připomněl, že Dostálová se zabývá i případným střetem zájmů Babiše, který navíc čelí stíhání v případu dotace pro farmu Čapí hnízdo. „Hnutí ANO politickou kulturu moc nezlepšuje, takže odstoupení nečekám,“ uvedl předseda STAN Petr Gazdík. „Dostali jsme se do situace, kdy člen vlády figuruje jako hlavní podezřelý v korupční kauze, ale v kontextu jiných kauz to lze považovat za slabý odvar,“ řekl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Dostálová by podle něj měla odstoupit do vyšetření případu.

Babiš ale nevidí důvod, proč by Dostálová neměla být ve vládě. V případu podle něj nikdo nečelí obvinění a policie podle něho určitě odkryje, jak se v agentuře hospodařilo. Uvedl také, že případ se týká podřízených ministryně.

Poslanec ODS Jakub Janda se dnes ve Sněmovně Dostálové ptal, zda odstoupí do doby, než věc vyšetří policie. „Já opravdu odmítám tady odpovídat na ‚co by, kdyby‘. Já se cítím absolutně nevinná, žádné pochybení jsem neudělala, všechno to můžu zdokumentovat a věřte mi, že jsem maximálně součinná s policií,“ uvedla ministryně.

V soudním příkazu k domovní prohlídce u Dostálové, který ve středu citovala Česká televize, stojí, že ministryně rozhodovala v roce 2016, kdy byla náměstkyní, o výdajích agentury CzechTourism ve prospěch vyvolených osob zprostředkovaně a mimo standardní úřední postup. Podezřelé jsou smlouvy údajně za 38 milionů korun.

Dostálová dnes řekla, že se snažila po problémech, které měli s nákupem reklamy její předchůdci, zamezit „leštění klik“ a nastavila transparentní výběr. „Nehospodárnost to být nemůže,“ uvedla.

Policisté ve druhé polovině listopadu kvůli kauze zajišťovali důkazy například v sídle ministerstva, CzechTourismu, na autodromu v Mostě nebo v agentuře Sport Invest. Z obydlí Dostálové odvezli její služební počítač.

Ministryně patří podle České televize mezi hlavní podezřelé. Dalšími jsou odvolaný ředitel odboru regionálního partnerství v CzechTourismu Aleš Pangrác a podnikatel, který se podílel na prezentaci závodů na okruhu v Mostě.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…