Opozice zdůrazňuje potřebu dalších jednání s vládou

14.02.2021 6:30

Zástupci opozičních stran zdůrazňují nutnost jednání kabinetu o opozičních návrzích týkajících se řešení pandemie. Reagovali tak na průběh dnešního jednání vlády a hejtmanů o prodloužení nouzového stavu. Vláda se dohodla se zástupci krajů na další schůzce v neděli.

Opozice zdůrazňuje potřebu dalších jednání s vládou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala

Šéf ODS Petr Fiala doufá, že Babiš pochopil, že musí jednat a že konečně jednat začne. „Opět předkládáme konkrétní kroky, které je potřeba udělat, abychom se společně dostali z krize, ačkoliv odpovědnost za vývoj pandemie nese vláda," napsal ČTK. Úpravu krizové legislativy označil za první důležitý krok, návrhů ODS je ale podle něj více.

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Adamové Pekarové její strana dlouho usiluje o co nejrychlejší jednání v řádu hodin, ne až v úterý, jak navrhuje premiér Andrej Babiš (ANO). Lidé podle ní potřebují vědět, co nastane v pondělí a jaká opatření budou platit. Poznamenala, že i hejtmani po premiérovi chtěli, aby s opozičními stranami jednal ještě o víkendu. Pandemický zákon označila jen za jeden ze zásadních požadavků a návrhů. Dále například požaduje "mnohem přístupnější" testování, jasná pravidla návratu alespoň části dětí do škol nebo zdarma dostupné respirátory pro veřejnost. „Zkrátka jednat je nutné nejen o legislativě a mnohem dříve a intenzivněji," okomentovala výsledek dnešního jednání.

Předseda SPD Tomio Okamura je přesvědčen, že se potvrzuje, že řešením je dlouhodobý návrh jeho strany týkající se novely zákona o ochraně veřejného zdraví. Je tak podle něj možné zajistit ochranu ohrožených a rizikových skupin občanů a fungování zdravotního systému bez nutnosti vyhlašování plošného nouzového stavu.

Podle předsedy lidovců Mariana Jurečky rozumný premiér uzná, že dosavadní strategie vlády nefunguje a je třeba ji upravit. „Bez jednání a dohody s opozicí nemůže předseda menšinové vlády najít dobré řešení pro tuto zemi," uvedl na twitteru. Poznamenal, že Rakousko situaci zvládlo, česká vláda by tak podle něj mohla začít opisovat od sousedů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…