Opozici se asi ani na pátý pokus nepodaří vyslovit nedůvěru vládě

16.01.2013 10:19

Sněmovnu čeká ve čtvrtek další hlasování o nedůvěře vládě. Opoziční ČSSD vyvolala schůzi kvůli amnestii, kterou počátkem roku vyhlásil prezident Václav Klaus a podepsal ji i premiér Petr Nečas (ODS). Hlasování o nedůvěře bude už páté v tomto volebním období.

Opozici se asi ani na pátý pokus nepodaří vyslovit nedůvěru vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání sněmovny

Podle nynějšího rozložení sil v dolní komoře nebude ani tento pokus s největší pravděpodobností úspěšný. Proti vládě by muselo hlasovat nejméně 101 z 200 poslanců. Opozice bude mít ale prostor k rozsáhlé debatě o amnestii. Poslanci totiž v tomto případě nemohou program hned na začátku zamítnout, jak by se to mohlo stát v případě obvyklé mimořádné schůze.

Všichni ví, že 101 hlasů neseženou

Proti vládě bude hlasovat celá opozice včetně KSČM a VV. I její politici ale přiznávají, že to nebude stačit. „Všichni asi víme, že těch 101 hlasů se patrně nenajde," konstatovala předsedkyně poslanců VV Kateřina Klasnová.

Opozici bude chybět vazebně stíhaný bývalý hejtman David Rath. S vládní koalicí naopak hlasují někteří nezařazení poslanci, například Milan Šťovíček (dříve VV) a Michal Doktor (Jihočeši 2012, dříve ODS), a poslední dobou i bývalí členové VV Josef Dobeš, Kristýna Kočí nebo Jaroslav Škárka.

Opozici se na Klausově amnestii nelíbí její rozsah i obsah. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky budí amnestie podezření, že byla účelově prosazena proto, aby učinila tlustou čáru za podvody a kauzami, které mají počátek v divoké privatizaci 90. let. Premiér Nečas se ale hájí tím, že amnestie je výsostným právem prezidenta a předseda vlády podle ústavních zvyklostí svým spolupodpisem pouze potvrzuje, že není v rozporu s právním řádem. Někteří právníci ale takovou interpretaci role ministerského předsedy zpochybňují.

Skupina senátorů podala v pondělí stížnost k Ústavnímu soudu a chce zrušit druhý článek amnestie. Ten se týká zastavení kauz, které trvají déle než osm let a hrozí u nich sazba do deseti let vězení. Senátoři namítají, že amnestie touto částí porušuje práva rovnosti občanů poškozených amnestovanými a že poškozeným uzavírá možnost domoci se jejich nároků.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

21:13 „Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

Útočník na premiéra Roberta Fica Juraj Cintula z Levic na krátkém videu, které zřejmě vzniklo po zat…