Opoziční TOP 09 a ODS neprosadily, aby se na ministry vztahoval lustrační zákon

26.09.2014 12:35

Sněmovna dnes schválila předlohu, která mění řadu zákonů v souvislosti se služebním zákonem. Opoziční TOP 09 a ODS neprosadily návrhy, aby členové vlády pověření řízením ministerstev museli mít čisté lustrační osvědčení. Lustrační zákon se bude vztahovat jen na místa vedoucích úředníků. Norma míří k posouzení do Senátu.

Opoziční TOP 09 a ODS neprosadily, aby se na ministry vztahoval lustrační zákon
Foto: Hans Štembera
Popisek: Projednávání novely daňového zákona, zvláštěpak zavedení třetí snížené sazby DPH

Neschválený pozměňovací návrh ODS se týkal vedle členů vlády i jejich náměstků. TOP 09 neúspěšně navrhovala zařadit pod lustrační zákon také vedoucí dalších ústředních úřadů státní správy.

Lustrace budily pozornost při jmenování nynější vlády ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL. Šéf ANO a nynější ministr financí Andrej Babiš nepředložil lustrační osvědčení, opozice tehdy poukazovala na to, že kabinet porušuje pravidla už při svém vzniku. Prezident Miloš Zeman podmínil Babišovo jmenování tím, že sněmovna v prvním kole novelu služebního zákona podpoří.

Poslanci schválili takzvaný změnový zákon

Sněmovna přijala předlohu až v opakovaném hlasování, když v prvním podporu nezískala vzhledem k tomu, že se někteří poslanci koalice zejména z ČSSD rozhodování zdrželi. „Myslím, že vám chybí hlas pana premiéra," glosoval to Petr Gazdík (TOP 09 a Starostové) v narážce na absenci Bohuslava Sobotky (ČSSD), který dělá předvolební kampaň na Moravě.

Poslanci schválili takzvaný změnový zákon ve znění úprav podle novely služebního zákona, jak se na ní dohodly vládní koalice a pravicová opozice. Jde mimo jiné o zrušení generálního ředitelství státní služby, jehož pravomoci zčásti převezme Ministerstvo vnitra.

Změnový zákon dává do souladu se služebním zákonem na šest desítek dalších norem, hlavně zákony o různých státních úřadech. Upravuje třeba také zákoník práce. V intencích služebního zákona v něm zruší smluvní platy. Sociální demokrat Jaroslav Krákora prosadil úpravu u zdravotníků; směřuje k tomu, aby jejich platy neklesly.

Celkovou novelu služebního zákona už sněmovna schválila

Na návrh dalšího sociálního demokrata Jana Chvojky poslanci uzákonili odchodné pro předsedu Úřadu pro ochranu osobních údajů. Jde podle zdůvodnění o jeho zrovnoprávnění s veřejným ochráncem práv a s vedením Nejvyššího kontrolního úřadu.

Celkovou novelu služebního zákona už sněmovna schválila, nyní čeká na posouzení v Senátu. Vetovat ji hodlá prezident Miloš Zeman, který kritizuje úpravu takzvaných politických náměstků. Budou podle něho bez práce a jen pobírat plat. Zeman hrozí i případnou ústavní stížností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…