Oprava D1 bude pokračovat. Firma se dohodla s ministrem

22.07.2013 19:50

Stát pošle v úterý na problémový úsek dálnice D1 mezi Lhotkou a Velkou Bíteší kontrolu. Dohodli se na tom zástupci státního fondu dopravy a Ředitelství silnic a dálnic s ministrem dopravy Zdeňkem Žákem. Kontroly se má účastnit vedení resortu, fondu dopravy i ŘSD. ČTK to řekl mluvčí ministerstva Tomáš Neřold.

Oprava D1 bude pokračovat. Firma se dohodla s ministrem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák

Modernizace úseku se nedávno zastavila, když zhotovitelská firma OHL ŽS požadovala proplacení víceprací kvůli údajně horšímu stavu komunikace, než předpokládal projekt. Žák poté firmě pohrozil vypovězením smlouvy, pokud práce neobnoví. OHL dnes oznámila, že začne znovu stavět v úterý v osm ráno. "Na dalších modernizovaných úsecích D1 jsou stejné problémy, staví se tam, vyjednává se tam a platí pro ně stejně tvrdá opatření jako pro tento inkriminovaný úsek," uvedl v pondělí ministr.

Chystané změny ve vícepracích

Státní kontrola je jedním ze sedmi bodů, na kterých se dnes státní investorské organizace s ministrem dohodly k udržení nákladů na práce nad rámec dopravních projektů pod kontrolou. Podle dohody budou ode dneška náklady na vícepráce schvalovány dopředu, nikoli zpětně, jako to bylo dosud.

Každá vícepráce bude muset být ode dneška zdůvodněna a vyúčtována a každý, kdo ji schválí, za ni ponese osobní odpovědnost. Zjištění viníci víceprací budou muset být hnáni k pracovněprávní a trestní odpovědnosti. Z každé vícepráce také přijmou investoři systémový závěr, aby se neopakovala. U chyb projektů bude stát vyžadovat náhradu škody po projektantech.

Oprava začne v úterý v osm ráno

Po odstranění betonových desek z krajnice vozovky na úseku D1 se ukázalo, že je dálnice v horším stavu, než s jakým počítal projekt oprav. Únosnost na krajnicích je menší, a nelze tak položit nový povrch ani v jednom jízdním pásu. Proto OHL stavbu zastavila.

Mluvčí OHL ŽS Taťjana Pelíšková ČTK sdělila, že firma znovu zahájí práce na dálnici v úterý od osmi hodin ráno. Zopakovala, že se firma s ŘSD dohodla na technickém způsobu řešení opravy. "Naše společnost na základě této shody podniká konkrétní kroky v oblasti zpracování realizačních dokumentů tak, abychom po jejich schválení ze strany objednatele mohli postupně zahájit stavební práce již v úterý od osmi hodin," uvedla Pelíšková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…