Opravdu je to tak: Italské hlasování velmi potěšilo Moskvu a zaskočilo Brusel

19.05.2016 10:41

V radě Benátského regionu se ve středu uskutečnilo velmi důležité hlasování o otázce vztahu mezi Evropskou unií a Ruskem. Výsledek? Rada odhlasovala uznání Krymu jako části Ruské federace a vyzvala italskou národní vládu, aby zrušila sankce proti Rusku. K výsledku hlasování se vyjádřili jak ruský ministr zahraničí Lavrov, tak i velvyslanec EU v Moskvě Vygaudas Ušackas.

Opravdu je to tak: Italské hlasování velmi potěšilo Moskvu a zaskočilo Brusel
Foto: wikipedia
Popisek: Krymský poloostrov.

„Doufáme, že naše dnešní rozhodnutí probudí předsedu vlády a spolu s ním i celou vládu, vlna se rozlije z Benátek přes celou Itálii, poté se dostane do Francie, Německa a celé Evropy,“ prohlásil ještě před samotným hlasováním jeden z přísedících politiků Berti Jacopo.

Dále prohlásil, že rostoucí počet podobných peticí v mnoha zemích Evropské unie musí národní vlády přimět k tomu, aby se řídily potřebami a přáním lidí. Již minulý měsíc se většina poslanců francouzského Národního shromáždění vyjádřila pro zrušení protiruských sankcí, které mají podle nich negativní dopad na národní ekonomiku.

Podle Jacopa Benátská oblast přišla kvůli přerušenému exportu produkce do Ruska jen v uplynulém roce o 790 milionů eur. Celá země měla pak přijít o více než 4 miliardy.

Ve středu byla většinovým rozhodnutím rezoluce vyzývající ke zrušení protiruských sankcí v radě Benátského regionu odsouhlasena.

Již před zveřejněním výsledků hlasování se k rezoluci vyjádřilo ruské ministerstvo zahraničí. Jeho tisková mluvčí Maria Zakharova prohlásila, že samotný fakt, že byla rezoluce navržena, dokazuje to, že politika protiruských sankcí v Evropě dosáhla kritického bodu.

„Jak hlasování o rezoluci navržené regionální radou v Benátském regionu, tak i ostatní politické procesy, jako například nedávno provedené referendum v Nizozemsku, dokazují, že v Evropě vedená protiruská propaganda v kontextu Ukrajiny nejen že došla do slepé uličky, ale dokonce se i obrátila proti těm, kteří jí zahájili,“ sdělila Zakharova novinářům z deníku Izvestija.

Sám ministr zahraničí Ruské federace Sergej Lavrov hlasování okomentoval na svém Twitteru slovy: „Tady jsou naši vlivní přátelé, všemocná regionální benátská Rada, která uznala Krym za část Ruské federace.“

Velvyslanec Evropské unie v ruském hlavním městě Vygaudas Ušackas v rozhlasovém vysílaní stanice Vesti FM prohlásil, že „rezoluce je pouze poradního charakteru a není nikterak závazná“.

„Nikdo, ať už v Rusku nebo Evropské unii, se necítí dobře, jsou-li proti němu ze strany jeho sousedů podniknuty jakékoli restriktivní kroky. Na druhou stranu je třeba mít na paměti, že jak přijatá rezoluce v Benátském regionu, tak i nedávné hlasování ve francouzském parlamentu, jsou pouze poradního charakteru a jejich plnění není právně vymahatelné,“ uvedl Ušackas.

reklama

autor: fib

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …