Oproti autu s řidičem představuje tramvaj svobodu, říká ministryně Marksová

17.07.2015 15:50

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová poskytla rozhovor serveru Neovlivní.cz. Prohlásila, že se sociální demokraté poučili od své poslední vládní zkušenosti s lidovci a US-DEU, ale také od pravicových vlád, které označuje za „divné“ až strašné. I když ji ANO někdy štve a lidovci iritují. Sama občas má trochu pocit, že se z ní stává papaláš, ale brní se tomu třeba tím, že jezdí tramvají.

Oproti autu s řidičem představuje tramvaj svobodu, říká ministryně Marksová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Marksová u volební schránky

„Mně ty vlády mezitím přišly strašný. A to ne proto, že vládly pravicové strany; partaje, ke kterým jsme v opozici, to vem čert. Ale spousta těch ministrů opravdu rozvrátila veřejný sektor. Jenom rozvrátila. Některé věci, systémové, které klidně mohli dělat, u kterých je jedno, zda jste napravo nebo nalevo, prostě nedělali. Úplně se na to vykašlali. Proto říkám, že jsme z toho poučení. Protože víme, jaká hrůza taky může vládnout. A mám pocit, že si to nemyslím sama, ale že to podobně vidí i novináři. Mně se třeba hrozně líbí, jak se změnil jejich přístup k Vladimíru Špidlovi,“ konstatuje dáma, která vzpomíná na to, jak novináři na Špidlu útočili, ale pak viděli další premiéry.

Na ministerské práci ji toho prý mnoho nepřekvapilo, protože působila na více resortech, mimo jiné byla i jedním z poradců, resp. poradkyň Vladimíra Špidly. Trochu jí prý ale vadí, jak je svázaná. „Na druhou stranu, po tom roce a půl mi začal příšerně vadit takový ten outlook kalendář, díky kterému x lidí ví, kde přesně jsem a co dělám. A k tomu řidič. Já bohužel neřídím, ani soukromě. Takže teď ráda jezdím tramvají. Je to pro mě jakýsi druh svobody, ta možnost se z toho vysmeknout,“ prozrazuje.

Z jejích úst také zazní, že vládnutí v koalici s lidovci Pavla Bělobrádka a ANO Andreje Babiše nebývá snadné. Ukázalo se to např. při schvalování kvót pro ženy ve firmách, o které ministryně stála, ale vystoupil Andrej Babiš a návrh smetl ze stolu s tím, že v jeho firmách také působí ženy a kvóty k tomu nepotřebují. A to, prosím, tyto kvóty prosazovala někdejší první místopředsedkyně ANO a dnešní eurokomisařka Věra Jourová. Nemluvě o lidovcích, kteří nedávno zase smetli návrh na čtyřicetiprocentní kvóty pro ženy na kandidátkách stran. To, že bylo proti i ANO, prý Marksovou nepřekvapilo, ale zná se prý s lidoveckými političkami a ty byly pro zavedení takových kvót. Svým odmítavým postojem ji tak lidovci – muži velmi iritují.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Své kolegy ministry by proto ráda požádala, aby udělali ve svých resortech tzv. genederový audit, nechali si zjistit, kolik pro ně pracuje žen, a hlavně jak jsou placené. Stát by totiž podle jejího názoru měl jít příkladem v rovnosti platů žen a mužů za stejnou práci. Naše společnost je natolik vyspělá, že si může dovolit to řešit.

Ministryně to říká i v situaci, kdy se s ministrem financí Babišem pře o platech pracovníků v sociálních službách. Resortu prý dnes chybějí stovky milionů korun v této oblasti, ale Andrej Babiš na to nechce reagovat. Nemá prý už kde brát. Takže to vyřeší ministerstvo z vlastních zdrojů a zase budou chybět peníze v jiné oblasti. Oceňuje ale, že Babiš pochopil nutnost zavedení zálohového výživného, které bude platit stát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…