Optický klam! Pořadatel trhů smetl ze stolu fotky přeplněného tržiště na pražské náplavce

25.10.2020 10:21

I přes doporučení pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), aby se nyní nekonaly trhy na pražské náplavce, provozovatel trhů mu nevyhověl. Na trhy zamířily davy lidí, což potvrzují fotografie v hojném počtu kolující na internetu. Provozovatel trhů se brání, že návštěvníci prý pořizovali fotografie „ze špatných úhlů“.

Optický klam! Pořadatel trhů smetl ze stolu fotky přeplněného tržiště na pražské náplavce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lidé využili slunečné počasí a i přes trvající epidemii koronaviru vyrazili k Vltavě

Nezafungovaly ani opakované apely premiéra Andreje Babiše, aby lidé opravdu zůstávali doma a omezili veškeré kontakty. Pořadatelský spolek Archetyp ale neustoupil. Trhy se konaly a návštěvnost byla hojná, epidemii navzdory. Předseda spolku Jiří Sedláček oznámil, že všechna epidemiologická opatření byla dodržena.

Přístup provozovatele tržiště byl vystaven ostré kritice, ale ten se vůči kritice brání. Pobouření vyvolaly především fotografie davu lidí namačkaných na sebe, sdílené na sociálních sítích.

„A zase ten úhel... Internetem možná zase proletí známý záběr náplavky, zabraný šikmo po horizontu, z výjezdu. Je to ten úhel pohledu, kde se celá dlouhá náplavka opticky smrskne do krátkého proužku, a snímek z tohoto úhlu pak působí vždy jako dav a hlava na hlavě,“ upozorňuje na svém facebookovém profilu Farmářské tržiště Náplavka.

Anketa

Podporujete omezení volného pohybu a uzavření obchodů?

68%
32%
hlasovalo: 24314 lidí
„Stačí ale sejít dolů na náplavku, a tam to v normální lidské perspektivě vypadá jinak, optický klam přestane působit, a vy vidíte rozestupy, normální prostor, žádné mačkání,“ sděluje provozovatel tržiště. A dodává: „Dneska bylo nahoře na výjezdu lovit tenhle úhel záběru pár fotografů. Bohužel, kdo tam dneska nebyl osobně, udělal by si z tohoto jediného záběru zkreslenou představu.“

Pro lepší posouzení přidává provozovatel tržiště fotografie z doby, okolo 11.30. Na prvním snímku je náplavka seshora z výjezdu, braná přes rameno dokumentaristy, který tam právě snímá svůj hitový záběr. „Na ostatních snímcích je pak ten samý farmářský trh dole ve stejnou dobu, jak vypadal ve skutečnosti, bez prostorového optického klamu. Opravdu jen čistě pro srovnání. Situace je složitá, chápeme ji,“ dodávají provozovatelé tržiště.

Novinář z České televize Jiří Hynek, který sám prodělal koronavirus, poslal lidem nakupujícím na trzích vzkaz: „Dnešní náplavka. Myslím, že tihle ‚nakupující‘ budou nakonec velmi překvapeni, pokud by náhodou byl vyhlášen zákaz vycházení...“ konstatoval ve svém tweetu.

Politolog Jiří Pehe si položil otázku, jak mohlo být toto hemžení lidu povoleno. „Pražská náplavka, kde jsou dnes farmářské trhy, vypadá jako hemžení v klubu Techtle Mechtle. Jak to v situaci, kdy jsme prakticky nejvíce nakaženou zemí na světě, mohli povolit?“ ptá se.

Novinář z Hospodářských novin Martin Ehl taktéž nemlčel. Obul se do pražského primátora i do Pirátů a sdělil jim, že takto Andreje Babiše (ANO) neporazí.

„Neměl by Zdeněk Hřib z Pirátské strany místo pózování v nemocnici řídit hlavní město? Jak je tohle možný povolit? V jiných městech v Česku jsou venkovní trhy zakázané. Takhle toho Babiše, Ivane Bartoši, neporazíte,“ obrátil se formou tweetu na šéfpiráta.

Ekonom Pavel Kohout spoluobčany požádal, ať pak nenadávají na vládu, když se nakazí na takovéto hromadné akci. „Vážně nejsem fanoušek Babiše ani Prymuly, ale kdo se tam nakazí, ať na tyhle dva prosím pěkně nenadává. Vláda nemůže za to, koho si necháte prskat do obličeje,“ pravil ekonom.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …