Optimismus v Německu: Teď už Řecko nezbankrotuje

14.07.2015 18:47

Grexit je zažehnán, teď je na Tsiprasovi aby přesvědčil svoji vládu, že mají přijmout přísná úsporná opatření. Alespoň tak píše o dohodě mezi Řeckem a představiteli eurozóny německý server Deutsche Welle.

Optimismus v Německu: Teď už Řecko nezbankrotuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Grexit, ilustrační foto

„Grexit je pryč,“ okomentoval dohodu Jean-Claude Jucnker, poté co skončila vyjednávání mezi ním, Donaldem Tuskem a Alexisem Tsiprasem. Donald Tusk se nechal slyšet, že se jim podařilo zachránit Řecko před bankrotem.

„Vedli jsme spravedlivý boj až do konce,“ řekl Tsipras, když opouštěl vyjednávání a pokračoval, že i přes přísné požadavky kladené na řeckou vládu je „většina řeckých občanů podpoří.“ „Podařilo se nám vyhnout těm nejextrémnějším důsledkům,“ dodal Tsipras.

Angela Merkelová se nechala slyšet, že žádný dluh nebude Řecku odpuštěn a že je nyní na Řecku, aby si znova vybudovalo důvěru mezi ním a jeho věřiteli, tedy Evropskou komisí, Evropskou centrální bankou a Mezinárodním měnovým fondem. „Bude to dlouhá, a mám-li soudit podle dnešních vyjednávání, strastiplná cesta,“ řekla Merkelová.

Celý text zde

V pondělí zveřejněná dohoda klade na Řecko, aby mimo jiné provedlo penzijní reformu a společně se škrty v rozpočtu i zvýšilo daně. Není však zatím jasné, zda se ony reformy podaří Syrize prosadit v řeckém parlamentu.

Jedním z nejvíce kontroverzních opatření je pak založení nezávislého fondu, do kterého se mají shromáždit řecká aktiva v celkové hodnotě 50 miliard euro a který má být postupně privatizován a následně sloužit ke splacení dluhu a pomoci řeckým bankám. Tsiprasovi se pořadilo prosadit, že fond založí v Řecku a ne v Lucembursku, což byl původní návrh.

Žádná ze zemí eurozóny však neplánuje dohodu odsouhlasit, dokud nebudou mít jistotu, že Řecko jejich podmínky již splnilo. Mezitím však šéf Euroskupiny Dijsselbolem oznámil, že se sejde s ministry eurozóny za účelem nalezení způsobu, jak rychle dostat do Řecka co nejvíce fyzických peněz. Tam totiž mezitím zavřely banky a ty, které ještě mají nějakou hotovost, omezily výběr z bankomatů na 60 euro denně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…