Opustil nás další válečný hrdina. Bylo mu 94 let

13.03.2016 21:21

Ve věku 94 let zemřel v noci na dnešek válečný veterán Jan Velík, držitel mnoha vyznamenání včetně Řádu Bílého lva. ČTK to dnes sdělil mluvčí Ministerstva obrany Petr Medek. Velík byl v roce 1949 po nástupu komunistického režimu přeložen do zálohy a na protest proti vstupu vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 vrátil všechna sovětská válečná vyznamenání. V posledních letech žil ve Svratce na Žďársku.

Opustil nás další válečný hrdina. Bylo mu 94 let
Foto: Archiv
Popisek: Německý tank Tiger

Velík se narodil 2. srpna 1921 v Hodoníně. Za druhé světové války byl totálně nasazen v německém Hamburku, odkud utekl. Po zadržení ve Vídni byl předán na Slovensko, kde v té době žila jeho matka. Nastoupil do slovenské armády, ze které na východní frontě zběhl. V lednu 1944 vstoupil do 1. čs. armádního sboru a s výsadkem se v únoru 1945 dostal na Jindřichohradecko, kde navázal spojení s partyzány a dočkal se zde konce druhé světové války.

Po válce zůstal v armádě, ale v roce 1949 byl přeložen do zálohy. Pracoval jako dělník, účetní, skladník a ekonom. V roce 1991 byl rehabilitován, do výslužby šel v hodnosti plukovníka.

Velík je držitelem mnoha vyznamenání. Mimo jiné mu byl v roce 1945 udělen Československý válečný kříž 1939, o rok později obdržel čs. vojenskou medaili Za zásluhy prvního stupně. V roce 2001 dostal Záslužný kříž ministra obrany ČR třetího stupně. Nejvyšší státní vyznamenání, Řád Bílého lva, prezident Václav Klaus propůjčil Velíkovi v roce 2011.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…