Oranžová pěchota. Komentátor neuvěřitelným způsobem představil poslanecký klub ČSSD. Od Dolínka po Gajdůškovou

24.10.2017 20:59

Pan Jaroslav Bican se na serveru Tiscali.cz rozepsal o vedení ČSSD, které stranu dovedlo k „zářivému volebnímu výsledku“ necelých osmi procent. To ukazuje, že ČSSD se musí změnit. Jenže jak? Prý by mohla začít tím, že se nebude přiklánět k prezidentovi Miloši Zemanovi a prezidentskou volbou se promlčí.

Oranžová pěchota. Komentátor neuvěřitelným způsobem představil poslanecký klub ČSSD. Od Dolínka po Gajdůškovou
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Sociální demokracie dopadla ještě hůř než ODS v roce 2013. Občanští demokraté se za čtyři roky v opozici odrazili ode dna, podaří se totéž i demokratům sociálním? Mohlo by, ale potřebovali by do svého čela dostat nějakou výraznější tvář. Teoreticky by to mohl být někdo z poslanců, protože na něj bude ve sněmovně vidět. Jenže podle pana Bicana to má háček. Současný poslanecký klub je totiž "hvězdnou pěchotou".

„Mezi poslanci nechybějí Lubomír Zaorálek a Bohuslav Sobotka, kteří ve sněmovně zasedají už od roku 1996, ani nemálo provařený Jaroslav Foldyna, jenž je členem sociální demokracie od roku 1989 a poslancem byl zvolen už potřetí. Zjevili se zde i bývalý dlouholetý primátor Brna Roman Onderka či někdejší místopředsedkyně senátu Alena Gajdůšková, u kterých to vypadalo, že mají svá nejlepší léta v politice už za sebou,“ podotýká autor.

Celý komentář naleznete zde.

Stačí si vzpomenout, že bývalou zlínskou senátorku Alenu Gajdůškovou porazil senátor za SPO Jana Veleby František Čuba, ačkoli v předvolební kampani nebyl moc vidět. Vidět není ani jako zvolený senátor, protože je dlouhodobě nemocný a celé měsíce už v horní komoře nebyl. To, jak tragicky dopadla ve sněmovních volbách SPO Jana Veleby, podle Bicana ukazuje, že sociální demokraty nemusí zachránit ani příklon k Miloši Zemanovi. SPO se k Zemanovi vytrvale hlásí, ale ve volbách dosáhla jen 0,36 % hlasů.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

„Sociální demokraté se rovněž musejí vyhnout hádkám o to, zda podpoří, či nepodpoří Miloše Zemana v prezidentských volbách. Už teď je jasné, že se znovu ozvou hlasy požadující příklon strany k hlavě státu a jejím názorům. Sbližování s čestným předsedou totálně neúspěšné SPO však ČSSD nemůže nic přinést, stejně jako blízkost se Zemanem v ničem nepomáhá SPO. Pro sociální demokracii by tak bylo nejlepší mlčet a vůbec se v prezidentské volbě neangažovat,“ doporučuje Bican.

Nabízí se prý také otázka, zda by stranu mohli vyvést z krize končící ministr vnitra Milan Chovanec nebo bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola. Ten už dal najevo, že svou kandidaturu na předsedu zváží. Jenže ani jeden z nich není novou tváří ČSSD, takže by mu voliči nemuseli uvěřit, že to s obrodou sociální demokracie myslí vážně.

Podle Bicana se ale ještě pořád může najít někdo nový, kdo ČSSD postaví na nohy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…