Oranžoví hejtmani baží po poslaneckých lavicích

10.08.2013 18:31

ČSSD co nejrychleji jedná o sestavení kandidátek pro předčasné volby. Předseda strany Bohuslav Sobotka serveru iDnes.cz prozradil, že v Karlovarském, Plzeňském nebo Jihočeském kraji uvažují o kandidatuře do sněmovny i hejtmani. Jihočeský Jiří Zimola to nevyloučil, ale dodal, že konkurence ve straně je na jihu Čech silná, např. díky poslanci Vítězslavu Jandákovi.

Oranžoví hejtmani baží po poslaneckých lavicích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kromě veselí se ve sněmovně také hlasovalo

"O mé pozici na kandidátce budou rozhodovat kolegové. Konkurence je více než důstojná. Například Vítězslav Jandák, Jan Mládek, ale objevit se mohou i další," napsal Zimola.

Sobotkův problém

V Jihomoravském kraji povede kandidátku sám předseda, na téže kandidátce by se měl objevit Michal Hašek a Jeroným Tejc. Za pozornost stojí, že u sociální demokracie sílí hlasy bojující proti souběhu funkcí. Hned na několika židlích souběžně sedí právě statutární místopředseda strany, poslanec a jihomoravský hejtman Michal Hašek. Sociální demokraté schválili pravidlo, že při souběhu poslanecké funkce s hejtmanskou bude politik nucen jednu z pozic do šesti měsíců opustit.

Sobotka bude ale muset vyřešit ještě jeden problém. Musí si ohlídat poměr vnitrostranických sil. Jestliže je možné říci, že hejtmani stojí spíše na straně Michala Haška, do sněmovny by se měli dostat také lidé naklonění Sobotkovi, jako je Lubomír Zaorálek. Ten by mohl vést kandidátku na severní Moravě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…