Orbán, Češi a bratři Srbové: Světový deník si všímá našeho odboje proti uprchlíkům

04.10.2016 11:35

Britský deník Telegraph píše, že příkrý postoj Maďarska k uprchlíkům vyvolal „protiuprchlický“ dominový efekt v celé východní Evropě, a poukazuje také na vyjádření srbského a českého prezidenta.

Orbán, Češi a bratři Srbové: Světový deník si všímá našeho odboje proti uprchlíkům
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Telegraph zmiňuje maďarské referendum, ve kterém odmítlo 98 % voličů kvóty na přerozdělování uprchlíků, které prosazuje Evropská unie společně s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. „Referenda se však nezúčastnilo potřebných 50 % voličů a bylo prohlášeno za neplatné. Navzdory tomu hodlá premiér Viktor Orbán prosazovat ústavní změny, které by znemožnily usazování migrantů v Maďarsku na základě kvót.“

Anketa

Kterého našeho prezidenta byste nejraději vymazali z dějin?

0%
1%
0%
0%
1%
79%
3%
3%
hlasovalo: 12061 lidí

Orbán po oznámení výsledku referenda konstatoval, že kvóty i přes nižší účast odmítlo více voličů než těch, kteří v roce 2003 hlasovali pro vstup země do Evropské unie. „Před třinácti lety pro vstup do EU skutečně hlasovaly „jen“ tři miliony Maďarů, což je o dvě stě tisíc méně, než tomu bylo v případě aktuálního referenda o uprchlických kvótách,“ uvádí britský deník a dodává, že k nekompromisní migrační politice Maďarska se hlásí také Srbsko.

Celý text v angličtině je ZDE.

„Srbsko usiluje o vstup do Evropské unie, ale nyní pohrozilo úplným uzavřením svých hranic. Počet migrantů v zemi vzrostl od července loňského roku na 3000. Mnozí z nich nejsou v důsledku uzavření hranic okolních států schopni zemi opustit. Napětí v uprchlických táborech stoupá a zvyšuje se počet násilných projevů. Pokud se ze Srbska stane trychtýř, ze kterého nemůže odtékat voda, musíme uzavřít naše hranice,“ uvedl včera prezident Srbska Tomislav Nikolić.

Telegraph v této souvislosti připomíná také včerejší výroky prezidenta Miloše Zemana v rozhovoru pro Financial Times, kde volal po deportaci stovek tisíc ekonomických migrantů do opuštěných regionů severní Afriky a na neobydlené řecké ostrovy. „Jsem pro deportaci všech ekonomických migrantů. Muslimská kultura je zásadně neslučitelná s evropskou kulturou,“ cituje Telegraph Zemana a dodává, že on i jeho srbský protějšek se cítí být povzbuzeni maďarským referendem.

Údajnou diskriminační a xenofobní rétorikou maďarské vlády je znepokojeno mnoho lidskoprávních organizací. „Je znepokojivé, jak zafungoval dominový efekt. To, co se děje v Maďarsku, není specifické jen pro tuto zemi. Podobné věci se dějí také ve Velké Británii po brexitu, v severských zemích a samozřejmě ve státech východní Evropy,“ tvrdí Juliana Wahlgren z Evropské sítě proti rasismu.

„Přes napjaté vztahy s Maďarskem Evropská komise oznámila úmysl poslat do Budapešti 160 milionů eur ve zřejmé snaze uklidnit ty, kteří jsou frustrováni z migrační krize. Evropský investiční fond zase poskytne úvěry pro 2000 malých podniků. Brusel sice odmítá, že by šlo o politicky motivované jednání, ale politolog Raoul Ruparel z think-tanku Open Europe tvrdí, že východoevropské státy jsou vůči Bruselu čím dál asertivnější a troufalejší a EU doufá, že se skrze finance přece jenom podaří vztahy vylepšit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…