Orbán: Uprchlíci jsou problém Německa. Ne nás

03.09.2015 11:53

Ministři zahraničí Německa, Francie a Itálie žádají zavedení evropských standardů pro péči o běžence. Zároveň chtějí zavést účinné nástroje pro vracení odmítnutých žadatelů o azyl, citovala dnes agentura DPA ze společného prohlášení, které politici připravili pro nadcházející schůzku ministrů zahraničí Evropské unie. Šéfové diplomacie Slovenska a pobaltských států ve vyjádření pro dnešní vydání německého deníku Bild ale opakovaně odmítli zavedení kvót pro rozdělování běženců mezi unijní země.

Orbán: Uprchlíci jsou problém Německa. Ne nás
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier a jeho kolegové z Francie a Itálie Laurent Fabius a Paolo Gentiloni požadují zlepšení přístupu k běžencům. „Žádný příliv uprchlíků nemůže být důvodem pro katastrofální humanitární podmínky, jejichž svědky jsme byli v uplynulých týdnech. Proto potřebujeme v Evropě jednotné azylové řízení, společné instituce a společné standardy,“ uvádí ministři v materiálu, který odeslali vysoké představitelce EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Federice Mogheriniové.

Ministři také požadují vytvoření účinných nástrojů pro vracení uprchlíků, kteří nemají nárok na azyl, do jejich zemí původu. Podle nich by EU měla vytvořit společný seznam zemí, které jsou považovány za bezpečné a jejichž občané azyl nemohou získat.

Slovenský ministr zahraničí: Kvóty přistěhovalce nezastaví

Šéfové německé, francouzské a italské diplomacie v dokumentu také znovu apelovali na „spravedlivé rozdělení“ uprchlíků mezi unijní země. Proti možnému zavedení kvót se ale staví státy z východní části EU. „Kvóty přistěhovalce nezastaví a nezabrání tomu, aby umírali v nákladních autech nebo v lodích,“ řekl deníku Bild slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák. Zkušenosti z azylového řízení navíc podle něj ukazují, že běženci nechtějí na Slovensku zůstat, ale chtějí pokračovat do Německa, Švédska nebo Británie.

Proti kvótám se v Bildu vyslovili i ministři zahraničí Litvy a Lotyšska. „Povinné kvóty problém neřeší,“ řekl deníku litevský ministr zahraničí Linas Linkevičius. „Chceme pomáhat těm, kteří se bojí o život a prchají před válkou, ale ne těm, kteří prostě jen chtějí lepší život,“ doplnil.

Evropskou azylovou politiku kritizoval také maďarský premiér Viktor Orbán v komentáři pro deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Evropští politici jsou nezodpovědní, pokud vyvolávají v migrantech naději na lepší život a motivují je tak, aby se všeho vzdali a riskovali svůj život na cestě do Evropy,“ napsal Orbán.

Podle maďarského premiéra také EU selhává v ochraně svých vnějších hranic. Jediné země, které ji skutečně zajišťují, podle něj jsou Španělsko a Maďarsko, které v posledních týdnech vybudovalo plot podél své hranice se Srbskem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …