Orbán nastoupil na supermarkety: Povinně snižte ceny potravin, jinak...

07.05.2023 11:50

Maďarská vláda zveřejnila novou vyhlášku, podle které musí velké maďarské supermarkety od 1. června do 30. září 2023 prodávat vybrané potraviny ve slevě. Pokud podniky nebudou nová pravidla respektovat, hrozí jim pokuty, píše deník Daily News Hungary.

Orbán nastoupil na supermarkety: Povinně snižte ceny potravin, jinak...
Foto: Hana Brožková
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Podle nové vyhlášky by obchodníci měli snížit ceny následujících výrobků: drůbežího, vepřového, hovězího a dalších druhů masa, ryb, rybích konzerv, zpracovaných masných výrobků, mléka, zakysané smetany a jejích náhražek, jogurtů a podobných výrobků.

Dále budou muset supermarkety snížit ceny sýrů, másla, margarínu, rostlinných olejů a živočišných tuků, chleba, pečiva, obilovin, mouky, cukru, čerstvé zeleniny a ovoce, zeleninových a ovocných šťáv, polotovarů, koření, kořenících přípravků, kávy, čaje, minerálních vod a nealkoholických nápojů, uvádí deník Daily News Hungary.

Nabídka vybraných potraviny ve slevě se má každým týdnem obměňovat. Základní potraviny rozdělila vyhláška do několika kategorií. Obchodní řetězce si z každé kategorie musí vždy vybrat alespoň jednu položku. Tu pak musí daný týden prodávat se slevou deset procent z nejnižší ceny, za kterou byla nakoupena v předchozím měsíci. Obchody si také musí pohlídat, aby bylo zboží v akci po celý týden dostatek.

Opatření, kterým se vláda premiéra Viktora Orbána snaží snížit inflaci, bude kontrolováno. V případě, že nebude dodržováno, hrozí v přepočtu pokuta  31 tisíc až 188 tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Viktor se s tím nemaže. To bude zase v Bruseli řev...., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePuhýš s jedním kmínem , 07.05.2023 12:14:14

|  19 |  0

Další články z rubriky

„Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

21:13 „Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

Útočník na premiéra Roberta Fica Juraj Cintula z Levic na krátkém videu, které zřejmě vzniklo po zat…