Orbán poděkoval Sněmovně za podporu Maďarska ve sporu s EU

30.11.2018 15:51

Maďarský ministerský předseda Viktor Orbán poděkoval Sněmovně za říjnové usnesení, v němž česká dolní komora označila za „chybné a nešťastné“ hlasování Evropského parlamentu o sankčním řízení s Maďarskem kvůli údajnému vážnému ohrožení unijních hodnot. ČTK to po dnešní schůzce s maďarským premiérem řekl předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Oba politici mluvili také o ekonomické spolupráci a o Visegrádské skupině, do níž patří ještě Polsko a Slovensko.

Orbán poděkoval Sněmovně za podporu Maďarska ve sporu s EU
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Orbán se podle Vondráčka vyslovil pro užší spolupráci V4, která by mohla získat podle maďarského premiéra i institucionální základ. Vondráček je pro vytvoření parlamentní rady Visegrádské skupiny složené z vedení sněmoven a předsedů výborů. „Parlamentní rada by ukázala, že Visegrád je skutečně jednotný, a dala by třeba i nějaký mandát našim představitelům při jednáních vně, například v Evropské unii,“ uvedl Vondráček. Orbán prý jeho iniciativu ocenil a podpořil.

Předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) uvedl, že země V4 se budou muset do budoucna vypořádat s úbytkem evropských peněz. Ocenil proto Orbánův nápad vytvořit společnou banku Visegrádské čtyřky. „On měl na mysli samozřejmě investiční banku, ale já jsem tu myšlenku rozšířil na normální banku,“ uvedl Kubera. Tato banka by podle něj na rozdíl od komerčních ústavů zaručovala veřejné správě i občanům stoprocentní výplatu vkladů. S Orbánem hovořili také možnosti společných investičních projektech a shodli se, že v průběhu následující dekády bude třeba hledat více zdrojů pro financování nových dálnic nebo železnic.

V případě ekonomické výměny Vondráček vyzdvihl spolupráci v obranném průmyslu. Zmínil při schůzce s Orbánem Českou zbrojovku, jež vyrábí ruční palné zbraně, a podzvukový cvičný letoun Aero L-39 NG, který může plnit také bitevní, hlídkové a průzkumné úkoly. Maďarsko zvažuje podle předsedy Sněmovny pořízení těchto strojů. „Česká strana může nabídnout nejen samotný letoun, ale také program výcviku a tak dále,“ řekl Vondráček. Obecně podle něho panuje shoda, že by si státy Visegrádské skupiny měly v obranném průmyslu navzájem pomáhat.

Orbán, který je na návštěvě Česka, mluvil o česko-maďarské spolupráci v obranném průmyslu už dopoledne s českým premiérem Andrejem Babišem. Shodli se na jejím prohlubování. Vzájemně si také potvrdili shodnou pozici v migrační problematice, tedy odmítání kvót na rozdělování uprchlíků a snahu řešit problém už v zemích, odkud migranti přicházejí. Kubera připomenul, že Maďarsko mezi prvními odmítlo pakt OSN o migraci. „Předpokládám, že ani Česká republika se k tomu nepřipojí,“ dodal.

Po jednání s představiteli obou parlamentních komor čekala Orbána ještě schůzka s prezidentem Milošem Zemanem na zámku v Lánech.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …