Orbán před referendem o uprchlických kvótách připravil tuto drsnou kampaň

22.07.2016 7:30

Maďarská vláda spustila novou kampaň, ve které upozorňuje obyvatele země na spojitost mezi masivní migrací a terorismem. Podle opozice tak premiér Viktor Orbán a jeho ministři cíleně šíří xenofobní názory a chtějí ovlivnit voliče před říjnovým referendem.

Orbán před referendem o uprchlických kvótách připravil tuto drsnou kampaň
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Před čtrnácti dny maďarský prezident János Áder zveřejnil kompletní znění otázky, na kterou budou voliči 2. října odpovídat v rámci referenda o kvótách pro uprchlíky. Vláda se voličů letos na podzim zeptá, jestli souhlasí s tím, aby Evropská unie nařizovala povinné přemístění osob cizí státní příslušnost do Maďarska bez souhlasu parlamentu. Nyní vláda spustila kampaň, ve které se podle opozičních politiků a svých kritiků z řad veřejnosti snaží zaujatým způsobem ovlivňovat voliče.

Hlavním claimem vládní kampaně je otázka ve znění „Věděli jste, že?“, která je doplňována odpověďmi souvisejícími s migrační krizí a terorismem. „Pařížské útoky byly spáchány přistěhovalci,“ říká se v jednom ze sloganů navazujících na ústřední claim kampaně s odkazem na listopadové teroristické útoky v hlavní francouzské metropoli, v důsledku kterých zemřelo 130 lidí. Mezi pachateli byli také Syřané a Iráčané, kteří do Evropy dorazili loni v létě.

V dalších sloganech vláda uvádí, že se od začátku migrační vlny „exponenciálně zvýšilo násilí páchané na ženách“. V tomto případě maďarské úřady naráží zejména na hromadné sexuální obtěžování a znásilnění v průběhu silvestrovských oslav v Kolíně nad Rýnem. Další případy znásilnění však byly hlášeny i z Francie, Rakouska, Švédska a dalších evropských států, které přijímaly ve větších počtech migranty přicházející ze zemí Blízkého východu a Afriky.

Jak agentura AFP připomíná, Maďarsko bylo v loňském roce jednou z nejfrekventovanějších tranzitních zemí v rámci migrační krize a jeho územím prošlo nejméně 400 000 uprchlíků. Orbánova vláda se v důsledku toho v záři loňského roku rozhodla vybudovat plot na hranici s Chorvatskem a přikročila i k mnoha dalším protiimigračním opatřením, za která si vysloužila kritiku Evropské unie a sousedních států. Loni v říjnu nakonec země úplně uzavřela hranice s Chorvatskem a odklonila tak migrační proud pryč ze své země.

Premiér Viktor Orbán patřil od začátku k největším odpůrcům návrhu Evropské komise na povinné přerozdělování migrantů do všech členských států EU. Orbán tento návrh považuje za narušení národní suverenity a otevřeně vyjadřuje své obavy z kulturních a náboženských rozdílů přicházejících migrantů, z nichž je většina muslimů. Společně se Slovenskem potom Maďarsko na začátku prosince 2015 podalo kvůli uprchlickým kvótám žalobu k Soudnímu dvoru Evropské unie.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…