Ortel a Banga: Vyjádřily se Lucie Bílá a Lucie Vondráčková. Kulturní frontu nepotěší

29.11.2016 6:27

Zpěvák Tomáš Ortel je podle ankety Zlatý slavík druhým nejpopulárnějším zpěvákem v zemi, hned za Karlem Gottem, který si ale v kategorii zpěváků vždycky hrál spíše svou vlastní ligu. Všichni ostatní zpěváci se tak Ortelovi dívali na záda a některé tento pohled přiměl k mnoha ostrým prohlášením.

Ortel a Banga: Vyjádřily se Lucie Bílá a Lucie Vondráčková. Kulturní frontu nepotěší
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Tomáš Ortel, frontman kapely Ortel.

Nejrazantněji se se stříbrným slavíkem vypořádal romský zpěvák Radek Banga. Ten ve chvíli, kdy Ortel přebíral cenu, opustil sál. „Dneska Ortel, zítra Hitler a já doufám, že k tomuto nedojde, že nejsme hloupí,“ vzkázal později. Nemůže prý unést, že takto prestižní cenu může získat někdo, kdo hlásá nenávist, rasismus a xenofobii. Za jeho projev jej pochválil poslanec KDU- ČSL Ivan Gabal, který ocenil, že „naše romské elity“ stojí na správné straně.

 

 

A projevily se i další osobnosti z uměleckého světa. Herečka Iva Pazderková, v sále rovněž přítomná, se prý „musela jít vydýchat“, když viděla Ortela přebírat cenu. „Zamrzelo mě, že je pro lidi jednodušší podporovat negaci a agresivní řešení“.

Bangu podpořila i zpěvačka Marta Jandová. Dcera Petra Jandy prý neodešla, ale Ortelu nezatleskala. „Nelíbilo se mi, když z jeviště zaznělo, že jsou lidé, co dělí společnost. Je to právě Ortel, který tu společnost dělí. Žijeme ve světě, kde je čím dál víc nenávisti, a on se svou kapelou přilévá olej do ohně,“ řekla.

Takto to vypadalo, když Tomáš Ortel dostal Stříbrného slavíka

Anketa

V hádce o Českého slavíka stojím za...

hlasovalo: 14604 lidí

Jiní zpěváci, spíše tedy zpěvačky, tak kategorické nebyly. Ortela odmítlo odsoudit kompletní nejúspěšnější trio v této kategorii. Bronzová slavice Ewa Farna upozornila všechny, že hudba vždy vyvolává nějaké emoce a Ortel se proto od ostatních zase tolik neliší. Hudba, kterou Ortel provozuje, se Farné prý nelíbí, ale jeho úspěch vidí jako důsledek toho, že lidé, kteří pro něj hlasují, něco cítí.

Lucie Vondráčková, v ženské kategorii druhá, to vzala ještě více od podlahy a prohlásila, že v hudbě stejně jako ve všem ostatním potřebujeme co největší pestrost. „Berme trochu život s nadhledem a s humorem,“ doporučila.

Nejvíce to ovšem rozetnula vítězná Lucie Bílá. Devatenáctinásobná česká slavice všem naštvaným vzkázala: „Žijeme v krásné zemi, kde bychom si měli vážit jeden druhého.“

A pak se pustila do zpěváka, který demonstrativně opustil sál: „Gesto Radka Bangy bylo velmi zbytečné. Jsou věci, které se neříkají veřejně, ale měly by se říkat v soukromí,“ myslí si Lucie Bílá.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…