Ortel a Slavíci: Ne, nebude klid. Boj proti nenávisti nabírá grády

02.12.2016 18:11

Ocenění nacionalistické kapely Ortel a jejího frontmana Tomáše Ortela na Českém slavíkovi se řeší i týden poté. Na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání totiž přišla stížnost. Píše o tom server Aktuálně.cz. A server Expres.cz přináší i slova nového ministra pro lidská práva Jana Chvojky, který nešetřil ani Radka Bangu alias Gipsyho.cz, jenž na protest vůči Ortelovi odešel ze sálu.

Ortel a Slavíci: Ne, nebude klid. Boj proti nenávisti nabírá grády
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Tomáš Ortel, frontman kapely Ortel.

Pro Radu pro rozhlasové a televizní vysílání není letošní stížnost ničím novým. Řešila ji i v loňském roce, kdy právě současný ministr Chvojka patřil mezi hlavní stěžovatele. „Přišla jedna stížnost. Budeme se tím tedy zabývat,“ potvrdil předseda vysílací rady Ivan Krejčí. Na přetřes by měla přijít již 20. prosince.

Původní text ZDE.

„Vyrůstal jsem jeden kilometr od vypálených Ležáků. Dědeček měl kamaráda, který tam zahynul. Nechápal jsem, že může někdo oslavovat člověka, který chtěl vyhladit československý národ,“ uvedl Chvojka, proč mu vadí kapela Ortel. Texty skupiny podle něj nejsou v pořádku. Jak však dodal pro server Expres.cz, nelíbí se mu ani produkce Radka Bangy. 

Původní text ZDE.

Deník Referendum pak přinesl rozhovor s bývalou státní zástupkyní Věrou Novákovou, která hovořila o tom, jak mohou občané bojovat proti šiření nenávisti – a to právě v souvislosti s útoky na zpěváka Radka Bangu, které se vyrojily poté, co kritizoval Ortel. 

„Jde přinejmenším o hrubý zásah do osobních práv Radka Bangy,“ říká Nováková s tím, že s ohledem na obsah komentářů ohledně střílení cikánů by se mohlo jednat o podezření ze spáchání přestupku nebo i trestného činu, zejména pokud by se jednalo o výhrůžky násilím až usmrcením, výzvy k násilí proti etnické skupině, podněcování k nenávisti, hanobení skupiny osob či schvalování nebo ospravedlňování genocidy. 

„Trestní oznámení může podat kdokoliv, a to u kteréhokoliv policejního orgánu nebo státního zastupitelství. Případně může kterýkoliv státní zástupce nebo policejní orgán reagovat z úřední povinnosti a iniciovat trestní řízení sám na základě informací z médií. Zároveň je potřeba zajistit důkazní materiál, a to způsobem takzvaně procesně použitelným. Zde považuji za potřebné upozornit, že uživatelsky oblíbené ‚printscreeny‘ mají pro účely trestního řízení omezenou důkazní hodnotu, a je potřeba využít jiné postupy,“ upozornila se slovy, že archivovat je třeba přímo onu problematickou stránku s veškerým relevantnímm obsahem.

Dopad takových útoků je podle ní samozřejmě daleko širší, celospolečenský a musí se dotýkat každého, kdo není imunní vůči nenávisti. „Základní práva a svobody, na nichž naše společnost deklarovaně staví, pro něj nejsou prázdným pojmem, který uplatňuje jen když se mu to zrovna hodí,“ uzavřela.

Původní text ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…