Oskar Krejčí nejen o Blízkém východě: Ďábelský koktejl!

09.10.2016 6:37

Politolog Oskar Krejčí se v rozhovoru pro První zprávy.cz vyjádřil k situaci v Sýrii a tvrdě zúčtoval se Západem. V posledních dnech mluví především o utrpení obyvatel Aleppa, z něhož jsou obviňovány armáda Bašára Asada a ruské letectvo, ale podle Krejčího bychom neměli zapomínat na činy Spojených států na Blízkém východě.

Oskar Krejčí nejen o Blízkém východě: Ďábelský koktejl!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oskar Krejčí

„O vojenském barbarství se v západních médiích hovoří pokaždé, když se západní vojáci či spojenci Západu dostanou na bojišti do defenzivy. Do té doby je vždy válka jen „humanitárním bombardováním“ a média z bojišť přinášejí poutavé obrázky ukazující, jak se našim hrdinům ničícím Bělehrad, Bagdád či Tripolis daří šířit demokracii. Někdy mne napadá, že nejlépe ztvárnil ‚optimistickou‘ budoucnost kapitalismu román Roberta Heinleina Hvězdná pěchota (1959); u nás je znám především ve své zfilmované podobě (1997). Rozkastování společnosti, oslava militarismu, fašizoidní kult drsného válečníka a samozřejmost věčného krvavého násilí… Sekvence z filmu, které ukazují televizní zpravodajství nadšeně oslavující agresivitu vlastních vojáků – to je směr, kterým se vyvíjí hlavní proud západní novinařiny. Snad jen s tím rozdílem, že oproti literární předloze si ve skutečném životě nepřítele vytváříme sami,“ konstatoval Krejčí.

Západ prý dnes za hrůzy v Aleppu skrývá hrůzu všech válek na Blízkém východě. Washington se však neodváží v Sýrii intenzivněji zasáhnout. Na prvním místě proto, že jsou v zemi přítomny ruské jednotky. Syrský konflikt by mohl přerůst v otevřenou válku mocností, což si nikdo nepřeje. Druhým důvodem je nízká podpora případného tažení v Sýrii. „Poslední výzkum z agentury Gallup z února tohoto roku říká, že jen 34 % dotázaných je nakloněno větší vojenské angažovanosti Spojených států  v Sýrii,“ pokračoval politolog. To je podle Krejčího do jisté míry nevídané, protože americká média dokázala občany USA nadchnout pro boj. „Vystřízlivění se dostavilo až na hromadách mrtvých lidských těl a růstu zadluženosti USA,“ doplnil.

Celý rozhovor naleznete zde.

A když už se mluví o Aleppu, Krejčí si klade otázku, proč se stejně intenzivně nerozebírají hrůzy, kterým musejí čelit obyvatelé Jemenu, kde vede válku Saúdská Arábie s podporou Západu. Zemřely tisíce civilistů. Tady se podle Krejčího ukazuje faleš zahraniční politiky USA. Rusko kritizují za Aleppo, ale ke svému spojenci jsou za podobné počínání shovívaví.

Washington už si údajně spočítal, kolik války stojí, a dospěl k závěru, že další válku už by zatížená ekonomika nezvládla. Již dnes vydávají Spojené státy velké částky na péči o veterány. To je podle Krejčího v pořádku, problém nastává v okamžiku, kdy se propojí vojensko-průmyslová lobby s farmaceutickou. „Toť vskutku ďábelský koktejl!“ varoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…