Oskar Krejčí o světě: Původní nadvláda USA přerůstá v chaos

17.04.2016 6:43

Politolog Oskar Krejčí se v rozhovoru pro PrvníZprávy.cz znovu pustil do České televize. Ale nejen do ní. Stranou pozornosti Krejčího nezůstaly ani Spojené státy, které prý ztrácí kontrolu nad světem, a postup německé kancléřky Angely Merkelové v uprchlické krizi. Nejmocnější žena Evropy by si prý měla uvědomit, že ještě existuje EU, kde Německo nepůsobí v roli jediného vládce.

Oskar Krejčí o světě: Původní nadvláda USA přerůstá v chaos
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oskar Krejčí

„Výtky na adresu Visegrádské čtyřky pocházejí z velké části z dílny velmocenské arogance. Je samozřejmě správné, aby se všichni podíleli na nákladech spojených s migrační krizí. Jenže by se měli také podílet na vytváření politiky, která tuto krizi způsobila. Kdo z Česka byl pozván k rozhodnutí bombardovat Libyi či k rozhodnutí o vytvoření a podpoře ozbrojené opozice v Sýrii?“ ptá se Krejčí v souvislosti s uprchlickou krizí.

Bohužel, v době, kdy se rozhodovalo o invazi do Iráku, do Libye, či do Sýrie, kritika nebyla přípustná. Západní média v jednom šiku spolupracovala s politickými vůdci Západu, kteří přesvědčovali veřejnost, že zmíněné invaze jsou správné. A dnes? Americký prezident Barack Obama přiznává, že útok na Libyi byla chyba. Bohužel to přiznává dost pozdě. Dnes se prý ukazuje, že chybovalo i Německo, když rozhodlo o přijetí milionu uprchlíků a příchodu dalších. Dnešní svět je plný politiků, kteří až příliš pozdě nahlédli svou chybu.

Na Západě si Washington udržuje kontrolu informačního prostoru, soudí Krejčí

I díky těmto chybám se svět mění. „Spojené státy přestávají být hegemonem, tedy státem, který určuje pravidla. Stále jsou ale nejmocnější zemí světa. Mají největší armádu – ale také největší a stále rostoucí dluhy. A přes všechny politické úspěchy USA, za nimiž jsou často poklesky a přehmaty jejich oponentů, politika Washingtonu je v celé řadě akcí  kontraproduktivní,“ upozorňuje Krejčí.

„Panama Papers ukazují, že v oblasti médií si přinejmenším na Západě Washington udržuje kontrolu informačního prostoru. Ve vojenské oblasti Rusko obnovilo rovnováhu s USA v rovině strategických zbraní. V ekonomické oblasti ztrácejí Spojené státy své dominantní postavení každým dnem a jejich původní kontrola světových financí přerůstá v chaos. Tato rozporuplná situace se nutně promítá do politiky. Tedy i do médií. Starý svět odchází a nostalgici jsou z toho zoufalí. Proto tolik křečí na Kavčích horách. Co ale mohou redaktoři dokázat? Je možné v Česku vyvolat mediální atmosféru amerického středozápadu. Na vývoji ve světě to však vůbec nic nezmění,“ pokračuje.

Do skupiny politiků, kteří postupně prozřeli, lze do určité míry zařadit i německou kancléřku Angelu Merkelovou. Ta pochopila, že nevládne sama, že jen stojí v čele vládní koalice. A tato koalice schválila integrační zákon v určité podobě. Teď by si podle Krejčího mohla německá kancléřka vzpomenout,že Evropská unie má 28 členů, Německo v ní není samo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…