Ošklivý výprask Bakalovi a tři věty o uprchlících. A to byl jen začátek hodinové smrště Zemana, kterou předvedl živě v bulváru

02.08.2015 12:28

Prezident Miloš Zeman již potřetí vystoupil v rozhovoru pro server Blesk.cz s názvem Prezidentem v Lánech. Hned v úvodu si rýpl do nejčtenějšího bulvárního deníku Blesk, Zdeňka Bakaly a poslal jasný vzkaz uprchlíkům. Stranou jeho pozornosti nezůstala ani česká justice, v níž prý dochází k urážení soudců skrze vysoké platy. Zeman mluvil také o pití alkoholu svých nejbližších spolupracovnících a o situaci v Číně.

Ošklivý výprask Bakalovi a tři věty o uprchlících. A to byl jen začátek hodinové smrště Zemana, kterou předvedl živě v bulváru
Foto: ReproFoto: Blesk.cz
Popisek: Prezident Miloš Zeman při rozhovoru pro Blesk

„Rád bych úvodem Blesku poděkoval za objektivní zpravodajství. Byl jsem nedávno na Jesenicku. V Jeseníku jsem dorazil na setkání, kde bylo na dva tisíce spokojených lidí a na okraji byli čtyři lidé s červenými kartami. Když jsem je vyzval, aby položili své dotazy, tak utekli. A v Blesku vyšel článek s názvem: Zemana v Jeseníku vítali lidé s červenými kartami. Kdybyste referovali o druhé světové válce, tak by vám z toho možná vyšlo, že Hitler vyhrál druhou světovou válku.

Bakala je lidská hyena a tři věty pro uprchlíky

„Následně se věnoval tématu uprchlíků a zmínil v této souvislosti i podnikatele Zdeňka Bakalu, který se prý chce na ‚uprchlickém byznysu‘ také přiživit tím, že nabídl tísice bytů v Havířově, které vlastní, k ubytování běženců.Đl"Já pana Bakalu dlouhodobě pokládám za lidskou hyenu. Koneckonců i tento způsob obchodování s uprchlíky nebo těžení z uprchlíků je toho důkazem. Město Havířov by mělo zasáhnout. Kdyby měl pan Bakala poslední zbytky studu, tak by rozhodně neobchodoval s byty, které slíbil nájemníkům za 40 tisíc korun,“ poznamenal dále Zeman. Bakala je podle něj velmi neúspěšný podnikatel, který dnes těží především ze zmíněných bytů.

Jasný vzkaz poslal i samotným uprchlíkům. Podle hlavy státu by měly zaznít hned tři věty. „První říká, nikdo vás sem nezval. Druhá by měla znít, že běženci musejí respektovat naše zákony, pokud zde chtějí žít a pokud to nechtějí dělat, mají odejít.“

Měli bychom si také uvědomit, čím byla uprchlická krize vyvolána. Příčiny je třeba hledat v útoku Západu na Irák či Libyi.

Pokud jde o islámské radikály, Zeman je vnímá jako lidi, kteří vedou svatou válku proti nevěřícím, a právě proti těmto lidem je třeba se bránit. Problém ovšem je, že nikdo přesně neví, kolik radikálů je mezi uprchlíky mířícími do Evropy.

Česká republika nesmí podle prezidenta zapomínat, že k nám mohou časem dorazit uprchlíci z Ukrajiny, kteří nám jsou kulturně mnohem blíž. I kdyby k tomu však nedošlo, musíme si podle Zemana na uprchlíky z Blízkého východu a Afriky dávat pozor. Nikdo totiž nemůže říci, zda po první menší uprchlické vlně nepřijde ještě další, podstatně masivnější. Této variantě můžeme čelit i tím, že podstatně omezíme počty přijímaných uprchlíků již ve vlně první.


Prezident Miloš Zeman s moderátorem Davidem Vaníčkem (ReproFoto: Blesk.cz)

Spravedlnost v Česku

Další blok otázek se týkal dosahování spravedlnosti v Česku. Prezident si v této souvislosti posteskl, že prestiži justice nenapomáhá platová odtrženost soudců od většiny populace. Otázkou totiž je, zda je soudce o tolik důležitější osobou než například učitel. První má nástupní plat 70 tisíc a druhý této částky nedosáhne nikdy. Pokud někdo říká, že soudci berou tolik, aby odolali korupčním nabídkám, tak tím podle slov hlavy státu soudce urážíme. „My tím vlastně říkáme, milý soudce, my ti dáme sedmdesát tisíc, protože bys jinak kradl,“ konstatoval prezident.

V obecné rovině hlava státu konstatovala, že od justice neočekává bleskové předávání informací novinářům nebo jiné podobné počiny, ale kvalitní práci justice, která se mnohdy musí vypořádat například s nedostatkem důkazů. Existují prý ale výjimky, kupříkladu v kauze Davida Ratha rozhodně důkazní nouze neexistuje.

V Česku se podle prezidenta masivně plýtvá. Svědčí o tom i kampaň podporující konzumaci českých ryb, která proběhla asi před třemi lety. Resort stála asi 150 milionů korun a neexistuje sebemenší důkaz o tom, že napomohla vyšší konzumaci ryb v Česku. Kdyby se tyto věci neděly, možná bychom podle prezidenta měli i peníze na Klokánky. O ty v posledních dnech vedl spor s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD).

 

Důvěra ve Hrad

Následně přišel na přetřes průzkum exkluzivně pro Blesk.cz, který zpracovávala agentura Phoenix Research, podle kterého prezidentovi věří asi 54 procent občanů, ale nevěří mu 44 procent občanů. Tiskovému mluvčímu z Hradu Jiřímu Ovčáčkovi ale nedůvěřuje 60 procent lidí. Podle prezidenta je to zvláštní, protože Ovčáček tlumočí pouze názory hlavy státu. A pokud většina lidí hlavě státu věří, není důvod, aby nevěřili příslušnému mluvčímu.

Ale nemůže v tom hrát roli i kauza Peroutka? Podle Zemana ne, neboť ten je i nadále přesvědčen, že článek s názvem Hitler je gentleman existuje. ParlamentníListy.cz ostatně už informovaly o tom, že prezident vybral sto tisíc pro případného nálezce. Hlavu státu prý mrzí, že jakýsi novinář podstrčil do Čapkovy vily nepovedený falzifikát, čímž odvedl pozornost od toho, čemu jsme měli věnovat pozornost – totiž osobnostem bratří Čapků. „Ale novináři vždy kloužou po povrchu,“ rýpl si Zeman do médií.

V souvislosti s důvěrou v prezidenta a jeho spolupracovníky zaznělo jméno hradního kancléře Vratislava Mynáře. Pokud se lidé ptají, proč ještě nemá příslušnou bezpečnostní prověrku, nemají se ptát na Hradě, ale na Národním bezpečnostním úřadu. „Pláčete na nesprávném hrobě,“ shrnul to prezident. Pár slov dodal i k majetkovému přiznání Vratislava Mynáře, ten prý přišel za dobrotu na žebrotu, protože paní poslankyni Kovářové majetkové přiznání předal a dočkal se za to kritiky. Kancléř prý odevzdával příslušné doklady na právním oddělení Hradu, protože v zákoně není přesně řečeno, komu by je právě hradní kancléř měl odevzdávat. Snad to příslušná legislativní úprava brzy změní.  

Pít se musí umět

S odkazem na Jana Hamáčka (ČSSD), který nedávno řídil sněmovnu v ne zrovna střízlivém stavu, prezident mluvil o alkoholu. Problém podle jeho názoru nespočívá v tom, zda pijete, ale jestli umíte pít. A pokud už se předseda sněmovny opije, může se nechat vystřídat několika místopředsedy. Kdyby šlo například o zaměstnance řízení letového provozu, byl by prezident mnohem přísnější.

Názory a otázky občanů: Pití pod lavicí a ubytovny pro nepřizpůsobivé

V závěru pořadu prezident reagoval na vzkazy občanů z Kolína, kde prezident chodil do školy. Co by mu dnes lidé napsali do žákovské knížky. „Prezident pije při vyučování,“ vzkázala jedna z oslovených dam. Jiná by ale dala hlavě státu velkou pochvalu za to, jak bojuje za Klokánky. Dále zaznělo, že by si měl prezident dávat více pozor na pusu.

Jeden z dotazů občanů se týkal také ubytoven pro nepřizpůsobivé. Nehodilo by se na střežení okolí ubytoven povolat armádu? Podle prezidenta ne, protože tu máme od toho, aby chránila vnější hranici státu, a ne vnitřní problémy v zemi.

Prezident se vyjádřil i k elektronické evidenci tržeb. Podle jeho názoru je správné ji zavádět, protože je správné platit daně. To musejí všichni vědět. Politici by se pak podle prezidenta měli zajímat i o ekonomickou situaci ve světě. „Politici by měli vědět, že Čína letos poprvé ekonomicky předstihla Spojené státy,“ konstatoval prezident. To je jeden z důvodů, proč se chystá na návštěvu do Číny u příležitosti sedmdesátého výročí konce druhé světové války. Podle prezidenta navíc není důvod k protestům, jak jsme je viděli u příležitosti oslav konce druhé světové války v Moskvě. Tam kritici tvrdili, že ruská armáda okupuje Krym. Čína teď nikde ve světě válku nevede.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…