Oslavenec Václav Klaus: Vždycky jsem se opíral o normální lidi dole. A pak varoval před dnešním ohrožením demokracie „protikorupční revolucí“

16.06.2016 19:51

Nejdůležitější politické období pro bývalého prezidenta Václava Klause byla první polistopadová léta, kdy se činila zásadní rozhodnutí. Řekl to v rozhovoru ČTK u příležitosti blížících se 75. narozenin. Za svou základní charakteristiku považuje, že se vždy opíral ve své politice o „normální lidi takzvaně dole“.

Oslavenec Václav Klaus: Vždycky jsem se opíral o normální lidi dole. A pak varoval před dnešním ohrožením demokracie „protikorupční revolucí“
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bývalý prezident Václav Klaus a senátor Ivo Valenta

Klaus v neděli na pražské Štvanici oslaví své 75. narozeniny. Dívat zpět se příliš nechce, člověk by se podle něj měl zabývat zejména svým „perspektivním životem“, tedy dívat se kupředu. „Nejsem člověk, který si dělá plány bodové a konkrétní. Mým jediným plánem je být a fungovat a fungovat v plném elánu a chuti, tak jako to dělám dodnes,“ řekl bývalý prezident.

Předpokládá, že i v dalším období bude pokračovat v současných aktivitách, které dělá v rámci Institutu Václava Klause. „To znamená psaní, přednášení, ježdění po světě,“ poznamenal s tím, že každý týden je v cizině „s nějakými zásadnějšími projevy“. Podotkl, že protože na akcích většinou vystupuje jako hlavní řečník, musí si na ně pečlivě připravit proslov v různých jazycích. Vzpomněl si na cestu autem po Česku minulý týden, kdy během jízdy udělal korekturu projevu v němčině. „Dodělám to a sáhnu vedle, vezmu projev do Monte Carla v angličtině a bez minuty přestání prostě přeskočím z jednoho jazyka do druhého. Tak takhle já žiju a doufám, že ještě takhle dlouho žít budu,“ řekl Klaus.

Za nejzajímavější období svého politického života považuje první tři léta po pádu komunismu. „Ty zásadní věci jsem dělal v prvních třech letech po pádu komunismu, když jsem byl ministrem financí a kdy se lámal náš svět a kdy se dělaly fundamentální věci, a to nejenom v té oblasti ekonomické,“ podotkl Klaus. V té době podle svých slov pochopil, že nelze být „odbornickým technokratickým ministrem financí“, ale že za sebou musí mít politickou stranu, která by mu dala základní sílu. „Takže ta oblast založení politické strany, a tím příspěvek k zásadnímu překopání naší politické scény, to byly ty revoluční, zásadní chvíle. Pak se už dělaly věci ne zanedbatelné, ale ne tak fundamentální,“ řekl.

Poznamenal, že jeho základní charakteristikou bylo, že se vždy opíral „o normální lidi takzvaně dole“, a ne o politické nebo mediální celebrity. Tím se podle svých slov liší od drtivé většiny dalších českých politiků.

Reforma policie nebyla podle Klause tématem vládního sporu

Tématem vládní krize v posledních dnech vůbec nebyla reforma policie, řekl ČTK bývalý Klaus. Šlo podle něj o ostrý politický souboj, ve kterém prozatím zvítězili ti, kdo usilují o zachování polistopadového politického demokratického parlamentního režimu.

Hnutí ANO v posledních dnech hrozilo vypovězením koaliční smlouvy, pokud ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) schválí plány vedení policie na reorganizaci sboru. Vadilo mu hlavně sloučení protikorupčního útvaru a útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Chovanec reformu ve středu podepsal, ANO nakonec smlouvu nevypovědělo, ale chce jednat o jejích změnách.

O reformu policie však ve sporu podle Klause nešlo. „Tématem je ostrý politický souboj mezi zastánci takzvané velké protikorupční revoluce, která změnila naši zemi před třemi lety, s těmi, kteří se pořád dožadují toho, abychom žili ve světě polistopadového politického demokratického parlamentního režimu,“ řekl.

Klaus doufá, že veřejnost „prokoukla“, že šlo pouze o tvrdou politickou hru, ve které padlo zatím jen etapové vítězství. „Ale ten Závod míru se jede na 15 etap, takže uvidíme, jak to dopadne dál,“ řekl. Výhru nepřipsal ČSSD. „Já si myslím, že to bylo etapové vítězství nás, kteří si přejeme, aby byl zachován polistopadový charakter naší země,“ uvedl.

Exprezident hovořil o vítězství „velké protikorupční socialistické revoluce“ nad standardní politikou už nedávno u příležitosti 25. výročí vzniku ODS. Nastala podle Klause v souvislosti s pádem kabinetu Petra Nečase v roce 2013, který následoval po zásahu policie na Úřadu vlády.

Klaus: Pravice musí předložit pozitivní program

Pravicové strany v Česku by pro úspěch musely voličům předložit pozitivní program a představit charismatické lídry, je přesvědčen bývalý prezident Klaus. ČTK řekl, že jeho vztah k současné ODS je fakticky nulový.

Klaus v roce 1991 spoluzakládal Občanskou demokratickou stranu (ODS), později ji opustil. Její současnou politiku často kritizuje. „Říkám to nerad, ale můj vztah k dnešní ODS je fakticky nulový. Myslím, že je to třeba takhle nazvat,“ řekl. Dodal, že k řadě dnešních členů ODS má pozitivní vztah a oni k němu, strana je ale podle něj již zcela někde jinde. Například její boj s Ruskem označil za dětinský.

Dostává podle svých slov řadu dopisů, které ho vyzývají k pomoci straně. Některé podle něj znějí až výhrůžně, že nemá právo na to, aby se politicky neangažoval. „Já jim všem odpovídám: Já vím, že vás je dost, kteří by něco takového chtěli, ale já mezi vámi nevidím ty, kteří by byli ochotni aktivně do toho jít se mnou,“ podotkl. Nelze podle něj jen hodit při volbách nějaké straně hlas, ale je nutné také vybudovat její strukturu.

Klaus je přesvědčen, že pravice má neskonale těžší život než levice. „Protože mnozí lidé levice nechtějí od rána do noci pracovat ve svých byznysech a plně se tomu věnovat, proto se rádi vrhají do politiky, to je pro ně daleko snadnější život,“ poznamenal.

České pravicové strany by podle něj, aby uspěly, musely nastolit pozitivní program, který by českou veřejnost oslovil. „Oni by musely získat charismatické, zřetelné politické lídry, kteří by mohli tu veřejnost oslovit. Bez toho nic takového není možné. Já nevidím ani jedno, ani druhé,“ řekl Klaus. Pozitivní program by se měl projevovat v každé aktivitě a vystoupení strany, v tahu na branku. „Ta branka musí být naznačena, vidět. Vůbec nic takového netuším, necítím, nevnímám v ODS,“ dodal.

Klaus: Britové by měli hlasovat pro odchod z Evropské unie

Britové by měli hlasovat pro odchod z Evropské unie, jsou přesvědčeni bývalý český prezident Václav Klaus a Institut Václava Klause. Takzvaný Brexit by podle nich žádné negativní dopady na Evropu a svět neměl, pro Evropskou unii by ale znamenal budíček. Klaus to dnes řekl v rozhovoru s ČTK. Britové o setrvání nebo odchodu z Evropské unie budou hlasovat příští týden ve čtvrtek

„Naše stanovisko je, že kdybychom byli Brity, ale nemáme jim co radit, tak bychom hlasovali pro odchod z Evropské unie. To je pohled Brita. Protože jsme Češi, tak bychom si strašně přáli, aby Velká Británie odešla z Evropské unie,“ řekl Klaus o stanovisku svém a Institutu Václava Klause.

Dodal, že takzvaný Brexit, tedy odchod Británie z EU, žádné negativní dopady na Evropu, svět, samotnou Británii nebo Česko mít nebude. „To je lež nad lží současné EU propagandy,“ poznamenal.

„Já myslím, že by to byla další rána, další hřebíček do fanfarónství dnešních evropských špičkových politiků. Myslím si, že by to byl otřes, který Evropa potřebuje. Potřebuje, aby s ní někdo zatřásl,“ řekl Klaus. Knížky, rozhovory nebo analýzy podle něj nestačí a je třeba „zatřesení Evropou“, čímž by odchod Británie byl. „To by se ten budíček, ten alarmclock, rozezněl naplno: dost,“ řekl Klaus.

Příznivci vystoupení Británie z EU získávají v průzkumech veřejného mínění týden před referendem stále výrazněji navrch, když dnes vítězství zastánců Brexitu předpověděly sondáže společností Ipsos MORI a Survation. Z čerstvého průzkumu Ipsos MORI pro list Evening Standard vyplývá, že pro odchod z EU by nyní hlasovalo 53 procent lidí, proti by jich bylo 47 procent.

Vedoucí představitelé institucí EU dnes současně opět varovali před nebezpečím, které by představovalo případné rozhodnutí Britů opustit Unii. Šéf Evropské rady Donald Tusk v Helsinkách řekl, že takzvaný Brexit by byl rizikem pro britské i evropské hospodářství a že jeho důsledky jsou naprosto nepředvídatelné.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …